Konya'da yeni dönem başladı, AK Parti'nin buruk zaferi

Konya'da yeni dönem başladı, AK Parti'nin buruk zaferi
AK Parti 20 puanı aşkın oy kaybı yaşarken 9 belediyeyi de kaybetti. Yeniden Refah Konya’da ikinci parti olup 6 belediye kazanırken Yerel Seçimler’in Türkiye birincisi CHP, Konya’da büyük ilçeleri kazandı.

Konya’da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri kapsamında kayıtlı 1 milyon 649 bin 557 seçmenden 1 milyon 253 bin 792’si seçime katılım sağladı. Katılım oranı % 76,01 olurken kullanılan oyların 1 milyon 186 bin 360’ı geçerli sayıldı.

BELEDİYE BAŞKANLIĞI DAĞILIMLARI

Geçici seçim sonuçlarına göre AK Parti büyükşehir belediyesinin yanı sıra 15 ilçe belediyesini kazandı. Yeniden Refah Partisi 6 ilçede ipi göğüsleyip Konya’da ikinci parti olurken CHP ise 5 ilçede belediye başkanlığını kazandı. Büyük Birlik Partisi 2 ilçede, MHP ve İYİ Parti ise birer ilçede ipi göğüsledi. Hüyük ilçesinde ise bağımsız aday Sadık Sefer seçimin kazananı oldu.

ak-parti.jpg

AK PARTİ BURUK BİR ZAFER YAŞADI

Yerel seçimlerde kuşkusu en büyük kaybı AK Parti yaşadı. Tarihinde ilk kez ikinci parti konumuna düşen AK Parti birçok belediyeyi kaybetti. Buna karşın AK Parti’nin kalelerinden Konya yaşadığı oy kaybına rağmen büyükşehirler içerisinde zirvede yer almayı başardı. Konya’da AK Parti son yerel seçimlere göre 20 puanın üzerinde bir oy kaybı yaşadı.

BAŞKAN ALTAY’IN OYU PARTİSİNDEN FAZLA

AK Parti’nin yaşadığı oy kaybı meclise de yansıdı. AK Parti Konya’da il genel meclisi seçimlerinde yüzde 39.60’lık oy oranı ile 465 bin 948 oy alabildi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise 586 bin 444 oy ile (% 49.43) hemşehrilerinin gönlünde çok ciddi bir yer edindiğini de gözler önüne serdi.

yeniden-refah-001.jpg

YENİDEN REFAH 2. PARTİ OLDU

Konya’da seçimin sürpriz partisi Yeniden Refah Partisi oldu. Fatih Erbakan liderliğinde seçimlere bağımsız olarak kendi adaşlarıyla girme kararı alan ve bazı kesimlerden çok ciddi tepkiler alan Yeniden Refah Partisi seçime damgasını vururken Türkiye’de üçüncü, Konya’da ise ikinci parti oldu. Yeniden Refah Partisi; Altınekin, Sarayönü, Emirgazi, Çumra, Doğanhisar ve Yalıhüyük ilçelerini kazandı.

KONYA’DA DA CHP RÜZGARI ESTİ

Yerel seçimleri Türkiye genelinde aldığı yüzde 37,76 oy oranı ile birinci parti olarak büyük bir zafer ile kazanıp 35 il ve 302 ilçe belediyesinde önde bitiren CHP, Konya’da da yıllar sonra büyük bir başarıya imza attı. Akşehir, Ereğli, Seydişehir ve Cihanbeyli gibi büyük ilçeleri kazanan CHP, Tuzlukçu’da da her zamanki gibi ipi göğüsledi. CHP, belediye meclisinde de önemli bir sandalye sahibi oldu.

mhp-001.jpg


MHP AĞIR YARALANDI, KAYIP ÇOK BÜYÜK

MHP Konya’da büyük bir kan kaybı yaşadı. 2019’da 5 belediyeyi kazanan Cumhur İttifakı çatısı altında 31 Mart’taki seçimlere 6 aday ile çıkan Milliyetçi Hareket Partisi sadece Akören’i kazandı. Akören seçimlerini de kıl payı (27 oy farkla) kazanan MHP’de kartlar yeniden karılacak.

İYİ PARTİ 1 BELEDİYE KAZANDI

Seçimin kaybedenleri arasında gösterilen İYİ Parti, Konya’da büyük bir gerilemeye imza attı. Konya’da ikinci parti konumundayken parti yönetiminin Cumhurbaşkanlığı sürecindeki tutumuyla başlayan zayıflama ve kopuş yerel seçimde tavan yaptı. % 2,95’lik oy alabilen İYİ Parti buna karşın Ahırlı ilçesinde ipi göğüslemeyi başardı.

deva-ve-gelecek-001.jpg

DEVA ve GELCEK UMDUĞUNU BULAMADI

DEVA Partisi Türkiye genelinde % 0,33 oy alarak 11. olurken, Gelecek Partisi, %0,07 oy oranıyla 21. parti oldu. Konya’da da aradığını bulamayan Deva Partisi il genel meclisinde % 0.52 (6.069), Gelecek Partisi ise %0.21 (2.528) oy aldı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.