Konya'daki çiftçinin yüzü gülüyor, buğday fiyatlarında dev gelişme yaşandı

Konya'daki çiftçinin yüzü gülüyor, buğday fiyatlarında dev gelişme yaşandı
Konya Ovası’nın bereketli tarlalarından hasat edilen buğdaylar, Türkiye’nin en büyük ürün borsalarından Konya Ticaret Borsası’nda değer buluyor.

Yılın son günlerinde buğday fiyatlarındaki artış üreticilerin de yüzünü güldürdü. Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, ürün fiyatlarını değerlendirirken, “Konya Bu yıl rekolte yüksek olmasına rağmen kalite istenilen seviyede olmayınca kaliteli ve diğer buğdaylar arasındaki makas açıldı. Kaliteli Kırmızı Ekmeklik Buğday fiyatı 11 TL/kg fiyatı gördü” ifadelerini kullandı. Borsa'da bugün de beyaz sert ekmeklik buğday 11 lira 15 kuruş ile rekor kırdı.

whatsapp-image-2023-12-27-at-14-48-06.jpeg

KONYA TİCARET BORSASI
Konya'da 1901 yılında Buğday Pazarı olarak tarım emtialarının ticaretinin yapıldığı bir borsa sistemi ve yapısı bulunmaktadır. Bu tecrübeyle Konya merkezinde Hicri:1325 (1907) yılında Ticaret Borsası açılır. Borsanın tam adı; "Ticaret ve Sanayi ve Zahire Borsası"dır. "Konya Vilayeti Ticaret ve Sanayi ve Zahire Borsası Nizamnamesi", kuruluşundan sonra Hicri:1333 (1915) Vilayet Meclis-i Umumisi;'nce onaylanmıştır.
Birinci dünya savaşı ile Borsa faaliyetlerinde duraksama yaşanmış ve bu dönemle ilgili daha fazla bilgi edinilmemiştir.
17 Şubat - 4 Mart 1923 tarihinde İzmir'de toplanan 1. İktisat Kongresinde ticaret borsalarının kurulması ve geliştirilmesi ile ilgili kararlar doğrultusunda ticaret borsalarının kurulması ve geliştirilmesi çalışmaları hızlanmıştır. Bu kapsamda Konya Ticaret ve Zahire Borsasında tatbik olunmak üzere tanzim ve tatbik edilmek üzere tatbik edilen talimatnameler, kararname olarak 1924 ve 1926 tarihlerinde yeniden yürürlüğe girmiş, Borsa faaliyetlerine devam etmiştir.
Şimdiki Şükran Mahallesi'nde 1977 yılına kadar hizmet veren Borsa binası gelişen Türkiye ile borsa binasının da bu gelişime ayak uydurması zaruri hale gelmiş ve bunun sonucunda 1977 yılında sanayi bölgesinde Eski Buğday Pazarı içerisindeki borsa binasına taşınarak 1997 yılına kadar burada hizmetine devam etmiştir. İlimizin gelişmesine ve buna ek olarak borsa işlevlerinin daha çok keşfi ve olumlu getirilerinin anlaşılması ile Konya Ticaret Borsası'nın önderliğinde 1985 yılında satın alınan 28 hektar arazi içerisinde Ticaret Borsası ve Büyük Buğday Pazarı Sitesi planlanmıştır. 1989 yılında Ankara yolu üzerinde, muhtelif un değirmenlerinin bulunduğu, Toprak Mahsulleri Ofisine yakın mesafede, çiftçinin ulaşımına elverişli olan arazide Borsa binasının ve Büyük Buğday Pazarının inşasına başlanmıştır ve 1997 yılında bitirilmiştir. 1997 yılında halen hizmet verdiği 9 bin metrekare hizmet alanına sahip modern binasına taşınan Konya Ticaret Borsası, gelişmiş alt yapısı ve uzman personeliyle üyelerine ve üreticilerimize hizmet vermeye devam etmektedir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.