Konya'daki dev organizasyon geride kaldı, Mevlana Müzesi kaç bin kişi ziyaret etti?

Konya'daki dev organizasyon geride kaldı, Mevlana Müzesi kaç bin kişi ziyaret etti?
Bu yıl 750. düzenlenen Şeb-i Arus törenleri geride kaldı. Peki Mevlana Müzesi'ni kaç bin kişi ziyaret etti?

Mevlana Celaleddin-i Rumi, vefatının 750'inci yıl dönümü bu yıl, "Vuslat Vakti" temasıyla Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenler ile sona erdi. Dünyanın dört bir yanında ilgi gören törenin ardından Mevlana Müzesi'ni kaç bin kişi ziyaret etti?

ŞEB-İ ARUS NE DEMEK?

Şeb-i Arus, Türkçe karşılığı “Düğün Gecesi” olan Farsça bir kelimedir. Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gecedir. Mevlana Celaleddin Rumi, bu geceyi Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü “Düğün Gecesi” olarak adlandırır.

66315.jpg

ZİYARETÇİ SAYISI 100 BİNİ GEÇTİ

Bu yıl Vuslat Vakti temasıyla düzenlenen törenlerinin ardından Mevlana Müzesi'ni toplamda yüz 68 bin kişi ziyaret etti.. Törenler katılımcıları mest ederken, Konya tarihinde en büyük organizasyonlardan birisine de imza atıldı.

HZ. MEVLANA

Herkesin birbirini anlamasını ve birbirine hoşgörü ile bakmasını, engin anlayışının temeli sayan ve kendisinin hayat görüşünün de Kur’an-ı Kerîm ile Hz. Muhammed (a.s)’ın çizgisi üzere olduğunu sık sık vurgulayan Mevlâna Celâleddin, 17 Aralık 1273 Pazar günü, 66 yaşında iken Konya’da vefat etti.

114082.jpg

Hz. Mevlâna’nın 25.618 beyitten oluşan Mesnevî’sinin dışında Divan-ı Kebir, Mektubât, Fihi Mâ Fih ve Mecâlis-i Seb’a eserleri de dünyanın dört bir yanında ilgi ile takip edilmektedir. Mevlâna Celâleddin Rûmî eserlerini esas itibariyle zamanın edebiyat dili olan Farsça ile kaleme almasının yanında, Arapça ile birlikte az da olsa Türkçe ve Rumca beyit ve ifadelere de yer verdiği görülmektedir. Hz. Mevlâna eserlerinde, aynı ana fikir ve bakış açısının (ilâhî aşkın ve vecdin) yer aldığı din, tasavvuf ve sosyal hayat başta olmak üzere her konuda bilginin ve bilgi sahibi olmanın önemine her vesileyle işaret etmektedir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum