Konya'daki okullarda 220 bin şanslı öğrenci yararlanacak

Konya'daki okullarda 220 bin şanslı öğrenci yararlanacak
İslam Alemi, 2024’ün ilk günlerinde üç ayların başlangıcını kutlayacak. Konya ise bu mübarek günleri asırlık geleneği şivlilik ile kutlayacak. Konya Büyükşehir Belediyesi bu yıl 220 bin çocuğu sevindirecek

Konya Büyükşehir Belediyesi; Konya’nın kültürel değerlerinden şivliliği daha da anlamlı kılmak adına yıllardır süregelen hediye geleneğini yeni yılda da sürdürecek.

2024 Dini günler takvimine göre 2024 üç aylar başlangıcı 12 Ocak 2024 Cuma günü başlıyor. Konya’da üç ayların başlangıcı ve Regaib Kandili (11 Ocak 2024 Perşembe) dolayısıyla Fener Alayı ve Şivlilik etkinlikleri düzenlenirken Konya Büyükşehir Belediyesi de hediyeleriyle çocukların şivlilik coşkusunu ikiye katlıyor. Yıllardır geleneksel olarak çocuklara hediye gönderen Konya Büyükşehir Belediyesi yeni yılda da 220 bin çocuğu sevindirecek. 31 ilçede 1076 noktada hediye dağıtımı gerçekleştirecek Konya Büyükşehir Belediyesi çocuklara yine sürprizler hazırlıyor. Şehir merkezinde, ilçelerde ve köylerdeki okullarda belirlenen yaş grubu ve sınıflarda dağıtımı yapılacak şivlilik kutusu içerisinde 3 farklı oyundan oluşan bilim seti, gıda seti ve panoramik kitap yer alacak.

99100.jpg

Çocuklar bu yıl hava roketi, rulo puzzle oyunu ve tangram top ile keyifli oyunlar oynayacak, “İlk Hilalden Son Hilale” panoramik kitap ve beraberindeki ay saati, ay takvimi ve bir adet ok işareti ile hicri takvime dair önemli bilgiler keşfedecek. Şivlilik etkinliğinin olmazsa olması atıştırmalıklar için de kuruyemiş (sarı leblebi, çekirdeksiz kuru üzüm), sütlü krema dolgulu sütlü çikolata 9 gramlık 8 adet ambalajlı çikolata), çikolata soslu kek ve portakal jöleli tarçınlı bisküviden oluşan enfes bir gıda paketi olacak.

ivli.jpg

ŞİVLİLİK NEDİR?

Konya’da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk günü çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğine “Şivlilik” denir. Sabah ellerine birer torba alan çocuklar, kapıları çalarak ''Şivli şivli şişirmiş, erken kalkan pişirmiş, iki çörek bir börek, bize namazlık gerek. Şivliliiiiik...'' diye bağırır. Ev sahibi, çocuklara eskiden kuru üzüm, leblebi, incir gibi çerezler verirken günümüzde çikolata, bisküvi, şekerleme gibi ikramlıklar dağıtır. Aynı gün birçok evde yağda kızartılmış mayalı hamurdan pişi yapılır ve yufkaların arasına konur. Buna pekmezle yapılmış un helvası da ilave edilebilir. Pişiler komşulara dağıtılır. Çocukların hatırlandığı, mutlu edildiği Şivlilik, birlik ve beraberlik duygularının pekiştirildiği bir gelenektir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum