Konya'dan 15 bin kahraman deprem bölgesinde görev yaptı
Konya AFAD'tan yapılan açıklamada, "06.02.2023 Pazartesi günü saat 4.17 'de, merkez üssü Kahramanmaraş olup çevre illerini de etkileyen 7.7 büyüklüğündeki deprem sonrası Vali Vahdettin Özkan saat 4:25’te Kriz Merkezinin toplanması talimatını vermiştir.Depremin ilk saatinde İlimizden gönderilecek ekipler ve destekler koordine edilmiştir.Konya Valiliği koordinesinde 26 Çalışma Grubu ivedilikle oluşturulmuş, ilk andan itibaren 7/24 çalışma esasıyla faaliyetlerini sürdürmüştür" ifadelerine yer verildi. AFAD'ın hizmetleri ise şu şekilde oluştu;
ETKİLİ KOORDİNASYON
Konya Valiliği Koordinasyonunda;Büyükşehir Belediyesi, Kaymakamlıklar, ilçe belediyeleri, kamu kurumları, gönüllü kuruluşlar ve vatandaşlarımızın destekleri, Konya AFAD Merkezinde değerlendirilerek ihtiyaç olan birimlere yönlendirilmesi sağlanmıştır.
Tüm hizmet gruplarından;
-Personel:15.000
-Araç ve İş Makinası: 1936
-Tır Muhtelif Yardım Malzemesi: 1410
-Çadır: 2196
-Yaşam Konteyneri/Prefabrik, Mutfak, Duş ve WC: 2437
olarak bölgeye sevki sağlanmıştır.
KONYA VALİSİ, HATAY'DA TAHLİYE SİSTEMİNİ KURUP İŞLETTİ
Deprem sonrası ilk etapta afetten etkilenen 16.498 vatandaşımız deprem bölgesinden ilimize tahliye edilip ilimizde bulunan KYK yurtlarına, kamu misafirhanelerine ve MEB yurtlarına yerleştirilmesi sağlanmıştır. İlimiz; depremzede vatandaşlarımız için güvenli ortam sağlanan illerin başında gelmiştir. Keza diğer İllere de tahliye işlemleri Konya Valisi Vahdettin Özkan tarafından koordine edilmiştir.
KONYA KRİZ MERKEZİNİN İLK DAKİKALARDAN İTİBAREN ETKİLİ TAKİBİ
Depremin ilk saatlerinden itibaren Konya adeta seferber olmuş, bölgedeki vatandaşların ihtiyaçlarının giderilmesi cihetinde Konya Valiliği koordinasyonunda Büyükşehir Belediyesi, İlçe belediyeleri, Kamu Kurumları, Kaymakamlıklar, Sivil Toplum Kuruluşları, Meslek Odaları ve hayırsever Konyalı vatandaşlar yaşanan felaketin acısını bir nebze hafifletebilmek için yoğun bir çalışma içerisinde olmuşlardır. Konya Valiliği koordinasyonunda oluşturulan kriz merkezinde 7/24 esaslı görevli çalışma grupları yardım taleplerinin değerlendirilmesi, yardımların tasnifi ve intikal ettirilmesi yönünde ilk saatlerden itibaren kesintisiz görev ifa etmiştir. Afet bölgesinde oluşturulan tahliye noktalarından depremzede vatandaşların ilimize güvenli bir şekilde intikali sağlanmış ve misafirler konaklayacakları yurt ve misafirhanelere yerleştirilmişlerdir.
YARDIMLAR DİREKT KOORDİNE EDİLEN MAHALLEYE
Afet bölgesinde de oluşturulan irtibat noktaları sayesinde deprem mahallinde öncelikli ihtiyaçlar belirlenmiş ve tedarik edilerek uygun bölgeye sevki sağlanmıştır. Konya Valiliği Koordinasyonunda Konya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyeleri de depremin hemen ardından ulaştığı Hatay’da, araç ve personeli ile arama kurtarma, yardım, destek ve koordinasyon çalışmalarına katılmıştır.Ülkemizi yasa boğan deprem sonrası bölgede iş makinaları, mobil mutfak, ekmek fırını, mobil haberleşme gibi desteklerinin yanında temiz içme ve kullanma suyu ihtiyacının da karşılanması için Konyamızın tüm ekipleri yoğun gayret sarf etmişlerdir.
KONYA BELEDİYELERİ TÜM İMKANLARIYLA SAHADA
Hatay’ın tahrip olan su ve kanalizasyon alt yapısına en hızlı şekilde müdahale edilmiş, onarım işlemleri sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Yine Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram, Karatay, Selçuklu Belediyeleri, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası Hatay’da 3 etaptan oluşan konteyner kentler kurmuş, 1000 konteynerden oluşan konteyner kentlerde 4 binden fazla vatandaşa geçici barınma imkânı sağlanmıştır. Keza Valilik Koordinasyonunda Konya Büyükşehir Belediyesi, MÜSİAD Konya Şubesi ve Konya Sanayi Odası ile birlikte; Narlıca’da 152 dükkândan oluşan Konya Bedesten inşa edilerek esnaflara teslim edilmiştir.
KONYA; MİSAFİRLERİ BAĞRINA BASTI
Deprem felaketi sonrası 08.02.2023 tarihi itibariyle; il merkezi ve ilçelerde bulunan, KYK yurtlarına, kamu misafirhanelerine ve MEB yurtlarına depremden etkilenen misafirler yerleştirilmiştir.Depremin ilk günlerinden itibaren yurtlarımızda 30.507 vatandaşımız misafir edilmiş, toplamda ise 41.675 vatandaşımız ilimizde ağırlanmıştır.
Devletimizin deprem bölgesinde devam eden altyapı ve barınma şartlarını iyileştirme çalışmaları sonucu misafir vatandaşlarımız gönüllü olarak yurtlarımızdan ve ilimizde ayrılarak memleketlerine dönmüşlerdir.
YURTLARDA DEPREMZEDE VATANDAŞLARIMIZA VERİLEN HİZMETLER
Barınma, beslenme, temizlik, güvenlik, sağlık, Eğitim, psikososyal hizmetler en üst düzeyde sunulmuştur.
KARDEŞ AİLE UYGULAMASI
Depremin yaralarını sarmak, misafirlerimize güvenli ortam oluşturmanın yanında depremin psikolojik tahribatını bir nebze olsun iyileştirmek amacıyla Vali Vahdettin ÖZKAN’ın talimatları ile hayata geçirilen "KARDEŞ AİLE UYGULAMASI" ile KYK yurtlarında konaklayan misafir ailelerimiz ve gönüllü kamu görevlilerimiz arasında daimî irtibatı sağlamak üzere uygun nitelikli kamu görevlileri belirlenmiş ve hizmet için vazifelendirilmiştir.
▪️ KAMU HİZMETLERİNE ULAŞIM
Konya’da misafir ettiğimiz depremden etkilenen vatandaşlarımızın kamu kurumlarındaki (özellikle hastane, belediye, SGK, tapu, nüfus… gibi) iş ve işlemlerinin en kısa sürede sonuçlanması için bu kurumlar nezdinde Valiliğimizce irtibat personeli görevlendirilmiş, vatandaşlarımızın işlemleri belirlenen kamu görevlilerince bizzat takip edilerek ivedilikle sonuçlandırılması sağlanmıştır.
▪️ NAKDİ YARDIM
Konya da geçici misafir ettiğimiz deprem zedelere, Devletimizin yaptığı yardımlara ek olarak Valiliğimiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından da 22 Milyon 600 Bin Türk Lirası nakdi yardım yapılmıştır.
İLİMİZDE BULUNAN AFETZEDELERİN DEPREM BÖLGELERİNE DÖNÜŞLERİ
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 şiddetindeki büyük deprem maalesef acı kayıplarımız yanında, insanlarımızın sosyal hayatında da büyük yaralar açmış, devletimiz başta olmak üzere bir çok kurum, kuruluş ve hayırsever vatandaşlarımızın elbirliği ile bölgenin tekrar ihyası, şehirlerin ayağa kaldırılması için deprem olduğu günden bu yana canhıraş bir çaba sarf edilmiştir.
ASRIN FELAKETİ, ASRIN DAYANIŞMASI
Bu yaşanan ve yüzyılın felaketi olarak anılan deprem, maalesef büyük acılar getirmiş ve milletimizin bu acıların üstesinden gelmek için sahip olduğu dayanışma ruhunu da tüm Dünya’ya göstermiştir. Güçlü devletimizin deprem bölgesinde devam ettirdiği yoğun çalışmalar ve düzenlemeler ile ülkemizin güzel şehirlerinin yeniden ayağa kalkacağına ve deprem yaralarının hep birlikte sarılacağına dair tam bir inanç vardır.
RAHMET VE ÖZLEMLE
Yüzyılın felaketinin 1.Yılında depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, Rabbimden bir daha böyle acılar yaşamamamızı niyaz ediyoruz. Geçmiş olsun Türkiye’m.
SON SÖZ
Afetlere dirençli toplum oluşturma” vizyonumuza destek vererek, tatbikatımıza katılan tüm öğrencilerimize ve görev alan kamu kurum ve kuruluşlarına içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.