Konyalı çiftçiler gübre mesaisine başlayacak mı?

Konyalı çiftçiler gübre mesaisine başlayacak mı?
Havaların ılıman gitmesi ile tarlalarda yetişen yabancı otlar çiftçilerin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Bir türlü düşmeyen yağışın ardından Konyalı çiftçilerin üre ve gübre kullanacak mı sorusu gündeme geliyor. Peki gübre kullanmanın tam zamanı mı?

Konya'ya bu sezon kış adeta hiç uğramadı. Hava sıcaklıkları mevsim normallerin üzerinde seyrederken, tarımın kalbi olan Konya da çiftçiler gübre sezonuna başlayacak mı? Tarlada yetişen yabancı otlar çiftçilerin korkulu rüyası haline gelirken, üreticiler gübre için gelecek yağışların yolunu gözlüyor.

DEKAR BAŞINA KAÇ KG ÜRE KULLANILACAK?

Konu ile ilgili açıklama yapan Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besl. Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Zengin, Kıymetli çiftçi dostlarımız son bir aydır "Ekinlerimiz havaların ılıman gitmesi nedeniyle büyüyor, yabancı otlar da gelişiyor, bu yüzden üre gübresini atalım mı ve yabancı ot ilacını uygulayalım mı?" diye soruyorlar.

gubre.png

Azot bitkiyi azdırır. Önümüzde de soğuk veya donlu günlerin olmayacağı garantisi yok. İç Anadolu Bölgesinde Şubat ve martta soğuklar bastırabileceğinden üre kullanımı için mart başını bekleyin. Önümüzde soğuk/dondurucu havaların olmayacağı süreçte, bir yağış önünde dekara 12-18 kg kadar üreyi atabilirsiniz. Bu tür bilgileri geçen yıl Facebook'ta paylaştım ve kitabımda yazdım. Yakında çıkacak Çiftçiler için pratik bitki besleme ve gübreleme (Genişletilmiş 3. Baskı) kitabımda da benzer bilgileri bulabilirsiniz. Ot ilacını da şimdi atarsanız arpa-buğdaylara zarar verebilir. Bu nedenle havalar gündüz 15 oC, gece ise 8-10 oC olduğu zaman, duruma göre mart-nisanda atmanız daha uygun olacaktır. Sağlıklı bereketli yıllar" dedi.

gubre-2.jpg

VERİLER 26 - 27 ŞUBAT DEDİ

Konya'nın hava bilgilendirme uzmanı Kuttusi Demir, "Sevgili Konya çiftçilerimiz gübreleme için yine harekete geçmeye başladı. En erken gübre eritecek yağışlar son verilerde ay sonunu (26-27 Şubat) gösteriyor. Düzenli olarak her gün bu sistemi takip ediyorum. Sistem netleşince detaylı bilgi vereceğim. Aman ha bize sormadan gübre atmaya kalkmayın. 24 Şubat gibi sistem gücü netleşir o zaman haber edeceğim size" ifadelerine yer verdi.

gg60webw0aahyt.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum