Konyalı ev hanımlarının imece usulü kışlık yufka telaşı devam ediyor

Konya'nın yöresel lezzetlerinden birisi olan sofraların vazgeçilmezi yufka ekmek çok meşakkatli bir yapım aşamasından geçtikten sonra sofralarımıza ulaşır.

İç Anadolu’nun çoğu şehrinde bilinmesine rağmen hiç bir yörenin yufkası, Konya yufkasının yerini tutmaz. Konya’da hemen hemen her evde bulunan yufka ekmek sofların vazgeçilmezidir. Lezzetiyle damak çatlatan yufka ekmeğinin yapımı ise ayrı bir meşakkat gerektiriyor.

Kış aylarında ekonomik şartların biraz daha zorlaşması sebebiyle Konya'da ev hanımları kışlık yufka ekmeği yaparak hem ev bütçesine katkı sağlıyor hem de yöresel lezzetleri yaşatıyor. Sabahın erken saatlerinde bir araya gelen ev hanımları işe tandırı yakarak başlıyor. Görev paylaşımı yapıldıktan sonra , hanımların bir kısmı bir gece öncesinden hazırlanmış olan hamurları açıyor, bir kısmı ise yufkayı tandırda odun ateşinde pişiriyor.

Yufka yapımı meşakkatli olmasına rağmen kendilerine keyif verdiğini söyleyen ev hanımları “Biz yıllardır kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz ben annemden öğrendim annemde annesinden öğrenmiş yani atalarımızdan bize kalan bir lezzet. Bu yufka ekmeklerimiz soframızda olmazsa bizim soframız eksik kalır, yufka ekmeklerin somun ekmeğe göre dağa sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Şehirde yaşayan vatandaşlar bu yufka ekmeği marketten yada yufkacılardan hazır alıyorlar ama o hazır yufkalar bizim yufkamız gibi olmaz o fabrikasyon bizimki doğal ve gerçek yufka , o yufkaların ne şartlarda yapıldığını gözümüz ile görmediğimizden evimize sokmuyoruz. Doğal köy yufkamızı vatandaşlara tavsiye ederim. Aslında herkes kendi ekmeğini kendi yaparsa daha sağlıklı olur. Bu ekmekleri yiyen insanların gerçekten ömrü de uzun oluyor daha sağlıklı oluyor. Şehirlerde yaşayan insanları görüyoruz 45-50 yaşlarına gelince hastalıklar yapışıyor ve hastane ev arası mekik dokuyorlar. Ama köy yerinde bu tür doğal gıdalar ile beslenen insanlar sağlıklı olurlar ve çok ileri yaşlara kadar yaşarlar diye aktardılar.

Yufka ekmek olmazsa olmazımız”

Komşularına yardıma gelen ev hanımı "Biz her yıl komşularımızla imece usulü birbirimizin ekmeğini yapıyoruz. Büyük şehirlerde geçinmek çok zor hem aile bütçesine katkıda bulunmak hem de gelenekleri yaşatmak için sacda yufka ekmeği yapıyoruz. Yufka ekmeğini yöresel yemeklerle birlikte yemenin tadı bir başka oluyor. Fırından ise sadece kahvaltı için somun ekmek alıyoruz. Sac üzerinde pişirerek üst üste istiflediğimiz yufka ekmeğini, üzerine su serpiştirip ıslatıyoruz. Bir çuval unla yaklaşık 350-400 tane yufka ekmek yapıyoruz, yaptığımız ekmek bir kış boyunca yetiyor." şeklinde konuştu.

İmece usulü yufka ekmek yapımı günün geç saatlerine kadar devam eder. Günün sonunda artan hamurlardan sac börekleri yapılır, pırasa böreği, yoğurt böreği, yumurtalı börek herkes kendi damak zevkine göre yapıp evine götürür ve ailecek sıcacık sofrada çay ile yenir.

Konya’da yufka ekmek sadece kış aylarında değil aynı zamanda yaz aylarında da tüketilir. Yaz yufkası da aynı kış yufkası gibi imece usulü yapılır. Yaz kış tüketilen yufka ekmek Konyalıların vazgeçemediği bir lezzettir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.