Konya’nın bitmeyen çilesi: Muhacir Pazarı trafiği

Konya’da adeta bir ritüel halini alan hafta sonu Muhacir Pazarı geleneği aynı zamanda trafik çilesine dönüşüyor. Otopark sıkıntısı ve sürücülerin park ihlalleri bölgede her Pazar kaos yaşanmasına neden oluyor
Konya’nın bitmeyen çilesi: Muhacir Pazarı trafiği

Bir Konya klasiğidir pazar günü Muhacir Pazarı’ndan haftalık pazar alışverişini yapmak. Yıllardır ailecek pazar alışverişi için soluğu Muhacir Pazarı’nda alan Konyalılar ardından da Balık Pazarı’na uğrayıp alışverişi tamam ederler. Öyle ki Konya’nın her tarafından uzak yakın demeden Muhacir Pazarı’na gelenler vardır. Oranın müdavimleri ne Kadınlar Pazarı’ndan ne semt pazarından ne de marketlerden oradan aldıkları hazzı alamazlar. Muhacir Pazarı geleneği Konya’nın nesilden nesile aktarılan bir kültürel mirası gibidir.

whatsapp-image-2023-10-01-at-21-45-10.jpeg

Ancak bu gelenek son yıllarda araç kullanımının hızla yaygınlaşması ile birlikte adeta çileye dönüştü. Bir taraftan bölgenin kendi araç trafiği diğer yandan Pazar alışverişi için bölgeye akın akın gelen araçlar Muhacir Pazarı ve DSİ ve Anıt bölgesinde yoğun bir trafiğe yol açıyor. Buna bir de sürücülerin uygunsuz parkları eklenince trafik tam bir keşmekeşe dönüyor ve kaos oluşuyor.

whatsapp-image-2023-10-01-at-21-45-11-1.jpeg

MUHACİR PAZARI
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan dijital şehir ansiklopedisi Konyapedia’da yer alan bilgilere göre Muhacir Pazarı ve hikayesi şöyle:
“Konya’da Gazialemşah, Şekerfuruş ve Cedidiye mahalleleri Balkan Savaşlarından beri göçmen alan mahallelerdendir. 1924 yılındaki mübadele sırasında buradaki, bilhassa Gazialemşah ve Şekerfuruş mahallelerinde, Rumlardan boşalan yerlere Selanik göçmenleri ve Romanlar yerleştirilmiş; bu göçmenler zamanla halk arasında muhacir olarak anılmışlardır. 1930’lu yıllarda Şekerfuruş Mahallesi’nde, bugünkü polis karakolunun çevresindeki boş alanda, yerli üreticilerin ürettikleri malları sattıkları bir pazar kurulmaya başlanmıştır. Bu yeni oluşan pazara da halk arasında “Muhacir Pazarı” adı verilmiştir. Zindankale’nin yeri 1945’li yıllara kadar derin bir çukurluk idi. Burası şehir çöpleri ile doldurulduktan sonra pazar, 1960’ların sonlarına kadar bu geniş alanda kurulmaya başlamış; bu tarihten sonra ise, Meram Ticaret Meslek Lisesinin hemen doğusunda, Balık Hali’nin batısında, Larende ve Pirebi caddeleri arasındaki bugünkü yerine nakledilmiştir. Son yıllarda Konya Büyükşehir Belediyesince yeniden düzenlenip, zemini asfaltlanan Muhacir Pazarı’nın üzeri de uzay çatı sistemiyle kapatılarak modern bir pazar yeri hüviyetine kavuşturulmuştur. Haftanın pazar harici günlerinde kurulan semt pazarlarına rağmen, pazar günleri kurulan Muhacir Pazarı, hâlen Konya’nın en büyük ve en hareketli pazar yeridir.”

whatsapp-image-2023-10-01-at-21-45-11-2.jpeg

whatsapp-image-2023-10-01-at-21-45-11.jpeg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum