Konya'ya büyük gurur: Dünya Belediyeler Birliği Başkanı oldu

Konya'ya büyük gurur: Dünya Belediyeler Birliği Başkanı oldu
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay artık Dünya Belediyeler Birliği Başkanı... Konya için onur ve gurur günü...

Konya büyük bir gurur günü yaşıyor. "Konya Modeli Belediyecilik" anlayışının mimarı Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye Belediyeler Birliğinin ardından şimdi de Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) başkanı oldu.

Gala programında konuşan Başkan Altay, "UCLG üyesi yerel ve bölgesel yönetimlerin kıymetli temsilcileri, Kıymetli Büyükelçiler, Sizleri en kalbi duygularla, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum. Şu anda burada, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Konseyi Üyesi; 400’e yakın yerel ve bölgesel yönetim temsilcimizi ve 7 ayrı kıtadan gelen katılımcılarımızı ağırlıyoruz. Anadolu’nun kültür ve medeniyet başkenti, Selçuklu Darü’l-Mülk’ü, Hazreti Mevlana’nın şehri Konya’mıza hoş geldiniz, sefalar getirdiniz…
Bu güzel buluşmanın, “daha güzel bir dünya ve daha güçlü şehirler inşa etme” hedeflerimiz için, en güzel sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı olarak, hep birlikte çok büyük bir mirasa ve tecrübeye ev sahipliği yapıyoruz.

GÜÇLÜ YEREL YÖNETİMLER, GÜÇLÜ ÜLKELER
Dünyanın her yerinden yerel yönetimleri bir araya getiren ve onların sesi olan teşkilatımız çatısı altında; şehir yönetimi, iklim değişikliği, göç, insan hakları, kültürel miras, eğitim ve ekonomi gibi pek çok konuda kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz.
Tüm bu çalışmaları yaparken; “Türkiye’de ve dünyada güçlü yerel yönetimler, güçlü ülkeler” hedefimizi kararlılıkla takip ediyoruz.
Bugün, bu hedefler doğrultusunda; Konya olarak dünyanın en büyük yerel yönetimler birliği olan ve 5 milyar şehir nüfusunu temsil eden UCLG’nin dönem başkanlığını devraldık.

20231027-194528.jpg

Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutlayacağımız 29 Ekim’in hemen öncesinde, ülkemize böylesi güzel bir armağan sunmuş olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz…
İnşallah, görev aldığım süre boyunca; başkanlık ekibindeki paydaşlarımız ve üyelerimizle birlikte, yerel ve bölgesel yönetimlerin uluslararası alandaki konumunu güçlendirmek için tüm gücümüzle çalışacağız…

KONYA, 10 BİN YILLIK DENEYİME SAHİP
UCLG’ye başkanlık edecek Konya’mız, geleneği ve modernliği uyum içerisinde bir araya getiren, 10 bin yıllık deneyime sahip kadim bir şehirdir.
Hiç kimsenin geride kalmadığı bir yönetim anlayışı olarak ifade edebileceğimiz Konya Modeli Belediyecilik anlayışıyla hareket eden, uluslararası yönünü her zaman ön plana çıkaran ve küresel meselelerde inisiyatif alan Konya’mız; liderlik ettiği birçok uluslararası platformda, daima adaleti ve barışı savunmaktadır. Bu topraklarda; Hititler’den Selçuklu’ya, Osmanlı Devleti’nden 100. yılını gururla kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar onca medeniyete ev sahipliği yaptık.
Tarihimizin her bir safhasından, paha biçilemez değerde tecrübeler öğrendik. Bu köklü tarihi birikimin bizlere bıraktığı en büyük miras ise; “adalet” ve “hoşgörü” anlayışı oldu…

20231027-195428.jpg

Bizler dünyaya bu çerçeveden bakarken, coğrafyamızın en kutsal beldeleri, ne yazık ki uzun bir süredir barış ikliminden uzak bir durumda. Özellikle işgal edilmiş Filistin topraklarındaki acı tablo, hepimizin yüreğinde derin yaralar açtı. İsrail’in onca yıldır sistematik olarak Filistinlilerin topraklarını işgal etmesi, kadın çocuk demeden masumları katletmesi ve insanları öz vatanlarından sürgün etmesi, bugünkü hadiselerin esas nedenidir.

ADİL BİR BARIŞIN KAYBEDENİ OLMAZ
Bölgede barış ve huzur ikliminin hüküm sürmesi; İsrail’in adalet, hukuk ve insan hakları çerçevesinde hareket etmesiyle mümkün olacaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi “adil bir barışın kaybedeni olmaz.” Bu adalet de ancak; başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla sağlanabilir.
Mevlana Hazretleri: “Adalet ağacı sulamaksa; zulüm, dikene su vermektir. Adalet, bir nimeti yerine koymaktır. Zulüm ise bir şeyi olmaması gereken bir yere koymaktır” buyurmaktadır. Tüm dünyanın barışa, huzura ve adalete en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde; UCLG olarak bizler, daha fazla barış istemekten hiçbir zaman geri durmayacağız. Çatışmaların arttığı ve paylaşma duygusunun giderek azaldığı dünyamızda, masum insanların daha fazla acı çekmesine sebep olan ve olabilecek her şeyin kararlılıkla karşısında duracağız. Bütün bunları yaparken; hiçbir zaman, hiç kimseyi ve hiçbir şehri geride bırakmadan hareket edeceğiz… İnanıyorum ve ümit ediyorum ki; bizler el ele verdiğimizde ve birlik olduğumuzda, üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir zorluk yoktur…
Değerli UCLG ailesi; UCLG Başkanlığım döneminde; bölge teşkilatlarımızla, paydaşlarımızla, sekretaryamızla ve sizlerle yakın çalışma ortamları oluşturmaya özel olarak dikkat edeceğim. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, tüm uluslararası politika oluşturma ve karar alma mekanizmalarında, “daha etkin bir UCLG” hedefine ulaşma gayretimizi sürdüreceğim.

20231027-195425.jpg

KONYA MODELİ BELEDİYECİLİK

Küresel barışın tesisi, iklim krizi, Sıfır Atık, mülteci krizi, yoksullukla mücadele, eşitsizliklerin ortadan kaldırılması, mesken, ulaşım ve eğitim hakkı başta olmak üzere; şehirlerimizde sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin yerelleştirilmesine yönelik çalışmalara hız kazandıracağım.
Başkanlığım süresince aynı zamanda; Türkiye’nin gönül belediyeciliği anlayışını ve Konya Modeli Belediyecilik anlayışımızı, dünyayla buluşturmanın gayretinde olacağım...
İnşallah, Türkiye’de ve Konya’da edindiğimiz tecrübelerle; dünya genelindeki tüm şehirlerin gücüne güç katacağız.
İnanıyorum ki hep birlikte, şehirlerimizi uluslararası alanda çok daha güçlü hale getirerek, UCLG’nin başarılarını daima ileriye taşıyacağız... UCLG Dünya Konseyi’mizin, daha yaşanılabilir ve barış dolu bir dünya yolunda, en güzel sonuçlara vesile olmasını diliyorum. Konya’nın UCLG Dönem Başkanlığı, şehirlerimiz ve tüm insanlık için hayırlı, uğurlu olsun… Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, bu güzel buluşmada bizleri yalnız bırakmayan değerli misafirlerimize teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.