Türkiye, ihracatta dünyayı 40 kez dolaştı

Türkiye, ihracatta dünyayı 40 kez dolaştı
2023 yılı sonu itibarıyla Türkiye’nin ihracatının 255 milyar 809 milyon dolar ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını hatırlatan Altunyaldız, sadece değer olarak değil nitelik olarak da ihracattaki gelişimin büyümeye güçlü katkı sağladığını ifade etti

AK Parti Konya Milletvekili, Dışişleri Komisyonu Üyesi ve NATO PA Savunma ve Güvenlik Komitesi Üyesi Ziya Altunyaldız, 2023 yılı dış ticaret istatistiklerine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Altunyaldız, sadece değer olarak değil nitelik olarak da ihracattaki gelişimin büyümeye güçlü katkı sağladığını ifade ederek, “2023 yılında başardığımız bir başka husus ise ihracatımızı tarihi seviyelere ulaştırmanın yanında nitelik bazında ihracatımızı da geliştirmek oldu. AK Parti Hükümetlerimiz olarak göreve geldiğimiz günden bu yana nitelikli ve katma değerli ihracata dayalı büyümeyi önceledik.

altunyaldiz.jpeg

Dış ticaret alanında uyguladığımız başarılı politikaların bir meyvesi olarak 2002’de yalnızca 0,78 dolar olan kilogram başına ihracat değerimiz 2023 yılı sonu itibarıyla 1,57 dolara yükseldi. Aynı şekilde, orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin toplam ihracatımızdaki payı da %40,3’e ulaştı. İhracatta önemli mesafeler kaydettiğimizi küresel ihracattan aldığımız paydaki iyileşmeyle de görebiliyoruz. Son 21 yılda küresel ihracattan aldığımız payı iki katına yükselttik ve bugün itibarıyla bu oran %1,06’ya erişti. Bugün sayıları 120 bine ulaşan ve Sayın Cumhurbaşkanımızın deyişiyle ticaret akıncılarımız olan ihracatçılarımız 2023 yılı boyunca ihracat pazarlarına ulaşarak dünyanın etrafında 40 kez dolaşacak kadar çok mesafe yaptılar. Zaten 50 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat yapmak, 23 sektörde 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmek, son 21 yılda ihracatı 7 kat büyütmek böylesine etkili adımların bir ürünü olabilir” diye konuştu.
“Konya’mızda tarihin en yüksek ihracat değerine ulaşmanın gururunu yaşıyoruz” değerlendirmesinde bulunan Altunyaldız, “Ülkemiz ihracattaki başarısını bir üst noktaya ulaştırırken Konya’nın da bir üretim ve ihracat merkezi olduğunu 2023 yılında bir kez daha kanıtladığına dikkat çekerek bu başarıda emeği geçen tüm ihracatçılarımızı yürekten tebrik ediyorum” dedi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.