Türkiye'nin ilk silah test merkezi Konya'ya ne zaman yapılacak?

Türkiye'nin ilk silah test merkezi Konya'ya ne zaman yapılacak?
Konya’nın savunma sanayinin daha fazla merkezinde olmayı hak eden bir il olduğuna dikkat çeken MHP Konya Milletvekili Konur Alp Koçak, Konya'da yapılması planlanan Türkiye'nin ilk silah test merkezinin henüz hayata geçirilmediğini belirtti.

MHP Konya Milletvekili Konur Alp Koçak, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı Bütçe Sayıştay Raporu görüşmelerinde söz alıp savunma sanayi üzerine konuştu ve Konya’da yapılması planlanan silah test merkezinin henüz hayata geçirilemediğine dikkat çekti. Yerlileştirme ve millîleştirme politikaları sayesinde savunma sanayisinde dışa bağımlılığın son yirmi yılda yüzde 80'den yüzde 20'ye gerilemiş olmasının takdire şayan bir gelişme olduğunu ifade eden Koçak, “Alt yüklenici ve yan sanayi firmalarının sektör içindeki payının artırılması için savunma sanayisi ekosistemi gelişmiş olan Konya gibi şehirlerin sunduğu kapasiteden daha fazla istifade edilmesine yönelik bazı çalışmalar yapılabileceği kanaatindeyim. Zira sektörün Ankara ve İstanbul'da yoğunlaştığı, bu iki şehrimizden yapılan ihracatın tüm ihracatın yüzde 80-82'sine tekabül ettiği görülmektedir. Oysa birçok ilimizde makine, otomotiv, demir çelik, döküm gibi sanayi kollarında birikim ve altyapı mevcuttur. Böyle bir kapasiteye sahip olan memleketim Konya, ana yüklenicilere aslında birçok büyük fırsat sunabilmektedir. Nitekim, EYDEB sertifikası almış Konyalı firmaların sayısının Marttan bugüne 10'dan 18'e çıkmış olması ya da YETEN sistemine kayıtlı Konyalı firmaların Mart 2023'te 61 iken bugün 108'e ulaşmış olması Konya'nın savunma sanayisi açısından mevcut potansiyelinin daha ileri bir noktaya geldiğinin açık bir göstergesidir. Beyşehir'in Üzümlü ve Huğlu'da köklü bir geçmişi olan silah sanayisi sayesinde Türkiye'nin savunma ve havacılık sektöründe en çok ihracat gerçekleştiren 4'üncü şehri olan Konya'nın sektörün gelişmesi için daha fazla dikkate alınmayı hak ettiği kanaatindeyim” dedi.
Konya’nın savunma sanayinin merkezinde olmayı fazlasıyla hak ettiğine dikkat çeken Koçak, “ASELSAN'ın Konyalı firmalarla geliştirdiği ortaklık neticesinde Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi içerisinde ASELSAN Konya silah sistemleri fabrikasının açılmış olması diğer ana yükleniciler için bir örnek teşkil etmiştir. Ne var ki TRTest tarafından Konya'da yapılması planlanan Türkiye'nin ilk silah test merkezinin henüz hayata geçirilememiş olduğunu da üzülerek hatırlatmak istiyorum.Son olarak, uygun coğrafi konumu, lojistik imkânları, 2021'de 250 milyon doları aşan silah ihracatı, savunma ve havacılık sektörünün tedarik ihtiyaçlarını karşılayabilecek gelişmiş sanayisi, büyük sermaye birikimi ve nitelikli insan kaynağı gibi birçok özelliğiyle sektörde iddialı bir konumda olan Konya, savunma sanayisinin merkez üslerinden birisi olmayı fazlasıyla hak etmektedir. Bu çerçevede, Bakanlığınızdan Konya'nın savunma sanayimiz için taşıdığı potansiyeli daha etkin bir şekilde sektöre kazandıracak adımlar atılmasını beklediğimi, bu konuda sizlerle her zaman işbirliği yapmaya açık olduğumu belirtiyorum” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.