Türkiye'nin ilk ve tek kliniği Konya'da hizmete açıldı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tarafından Konyalıların hizmetine Bitki Sağlığı Kliniği açıldı.
Türkiye'nin ilk ve tek kliniği Konya'da hizmete açıldı

Açılışa Pankobirlik Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Rektör Prof. Dr. Erol Turan, üniversite hocaları ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konya Gıda Ve Tarım Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösterecek olan, bölge çiftçisine açık olacak ilk bitki hastanesi niteliğindeki "Tohum Ve Bitki Sağlığı" Kliniği, hizmete açıldı.

img-20231006-141543.jpg

Klinikte; tarımsal üretimde tohumdan hasat dönemine kadarki süreç içerisinde ortaya çıkan hastalıklar, üretim rekoltesi, doku kültürü çalışmaları, bitki hastalıkları çalışmaları ve susuz tarımda ilgili ortaya çıkan hastalıklara karşı hizmet verilecek.
Programda konuşan Prof. Dr. Kubilay Koçtaş, "Bitki sağlığı ve biyolojik çalışmalar gıda güvenliği açısından çok önemlidir. İklim değişikliği bu organizmalar ve ortam değişikliği için önemlidir. Şuan 400'den fazla hastalık mevcut. Bitkileri bu hastalıklardan koruyacak son düzey teknolojilere sahip olmak zorundayız. Bu üniversitede ilk ve tek klinik Bitki Sağlığı Kliniği hizmete girdi. Hastalıkların tanısı ve üretim aşamasında hastalıklarla mücadele üreticilerin rekoltesini artıracak, araştırmacılar için büyük yok gösterecek.

klinik-1.jpg

Bu kliniğin özellikleri arasında, sera ve tarlada olan hastalıkların standartların belirlenmesi ve yapılacak olan tedavilerin gelecek yıllara yansımaması için mücadeleyi devam ettirilmesi ve yetişecek olan ürünlerin gıda sağlığının yüksek olması gibi çalışmalar yapılacak" dedi.

Pankobirlik Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu ise, "Çok güzel bir klinik olduğunu hocamız anlatınca daha iyi anladım. Biz bir çiftçi kuruluşu olarak alaylı olarak baktık hadiseye. Tarım ile ilgili toprak ve bitkileri düşünüldü fakat su biz suyu düşünmemizde lazım. Ben çiftçiyim bu yüzden çalışmalar için teşekkür ediyorum. Pancar ile ilgili alınan karar içinde memnun olmayan arkadaşlarımız vardı. Ramazan Başkanın cebinde akrep var dedi. Cebimizde akrep yok ama ayakta durmamız da lazım bu yüzden alınan karar çok doğru bir karar olarak buluyorum. Hocam suya pek değinmedi ama biz çiftçiler suyu düşünürüz. Toprak hastalığı, Tohum hastalığı ve ürün hastalığı zor bir durum. Eskiden biz kaç bir ilaç atardık başka ilaç yoktu. Ama şimdi buğdaya bile çokca ilaç var.

klinik.jpg

Bu sezon pasa bile 3 defa ilaç attık. Bu kök hastalığı başlı başına bir derttir. Biz bu kök hastalığını pancarda çözebilirsek çifçinin yanında daha verimli olmuş olacağız. Tohumda sınıfta kaldık bu bizim hatamız. Bunu aşmak için tek başına mektepli yetmez hem alaylı hem mekteple çalışmalar birleşirse, daha verimli bir durum ortaya çıkar. 10 yıllık üniversite dev Konya Şeker firmasına yönelik herhangi bir iyileştirme çalışması olmamış. Elle tutulur bir çalışma yok. Evet şimdi basit gelebilir ama bunu yapacak olan bir üniversite var. Her türlü hastalığı araştırmak, çiftçinin uğraştığı hastalıklara çözüm bulmak için bir üniversite kliğini oldu. Bütün mesele üniversite ve kurum ortak çalışarak bir şok sorunu çözülmüş olabiliriz. İnşallah umuyorum ki bu çalışmalar ile üniversite daha da ileriye gider" ifadelerine yer verdi.

klinik-2.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.