Yıl: 2023… Konya’da patoz ile harman!

Üreticiler tarımsal teknolojiye yetişmek için emek ve para harcamaya devam ederken Konya’da halen “patoz” olarak adlandırılan ekin biçme aracıyla hasat yapılması görenleri şaşkına çeviriyor!

Konya’da tarımsal teknolojinin her türlü nimetini kullanan çiftçiler işgücü ve vakit tasarrufu yapıp birim alandan elde edilen verimi artırırken, tüm teknolojik gelişmelere karşın gerek ekonomik koşullar gerekse de coğrafi zorunluluk nedeniyle halen çok eski yılların teknolojileri de kullanılıyor.
Ülkemizde ilk kez 1960’lı yılların başında gelen ve orak ile ekin hasadına son verip tarımda çığır açan patozlar, halen üreticilerin vazgeçilmez aracı olarak kullanılıyor. Makineleşme ve teknolojide gelinen son noktaya, ileri sanayi ürünü bilgisayarlı biçerdöverlere rağmen Konya’nın yüksek ve dağlık kesimlerinde çiftçiler ekin hasatlarını patozlar aracılığıyla yapıyor.

patoz-1.jpg

Atadan kalma patozuyla hem harmanını kaldıran hem de hayvanları için saman yapan üretici, meşakkatli olsa da alın terinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşıyor.
Konuyla ilgili hasat görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi, Tarım Danışmanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Konya Ovasında ova kesiminde hububat hasadı bitti fakat küçük dağlık ilçelerde hasat hala devam ediyor. Bu bölgelerde biçerdöver kullanımı yaygın olsa da hala eski usul hasat tekniklerinde ısrar eden çiftçilerimiz de var” ifadelerini kullandılar.
Bu paylaşıma bazı takipçilerin maliyet vurgusu ile yaklaşması ve “Hocam maliyet yükseldi hasada ilk başladılar dönümü 100 TL idi mazot 18,5’dan 38’e yükselince dönümü 150 lira yaptılar” diyerek yüksek maliyetlerden dem vurdular.

patoz-2.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum