KONYA HABER
Konya
Parçalı az bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3042 %0,25
48,6770 %0,46
4.838,34 % -0,38
Ara

Yaz aylarında beslenme

YAYINLAMA:

Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları yediklerinize daha özen göstermenizi gerektirmektedir. Aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, ayran, maden suyu, vitamin ve mineral içeriği yüksek sebze meyve ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli sizi taze ve dinamik tutmaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda günde 5 porsiyon kadar sebze ve  meyve tüketmeniz bağışıklık sisteminizi olumlu yönde etkileyecektir.

Sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyaçlarından birisi sudur. Siz terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nem ile deri, solunum ve idrarla normalden fazla su kaybı olur. Bu kayıp mineral kaybına da sebep olmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir böbrek hastalığı olmayan bireyler günde 2-2.5 litre kadar su tüketebilirler. Ayrıca susamışlığın geç kalınmışlık olduğunu unutmayarak, susamayı beklemeden su tüketmeye özen gösterin. Aynı şekilde herhangi bir tansiyon hastalığı problemi olmayan bireyler de gün içerisinde sade maden suyuna yer verebilirler.

Özellikle yaz aylarında daha sık görülebilen tansiyon ve ödem sorunlarının giderilmesi için turşu, salamura gibi tuz ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Mümkün olduğunca fiziksel aktivite artırılmalıdır.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise öğün düzenliliğidir. Özellikle günün en önemli öğünü kahvaltı ve diğer ana öğünler atlanmamalıdır. Aşırı yağlı ve ağır gıda tüketiminden kaçınılmalıdır.

Ana öğünlerdeki yemeklerin pişirme şekline dikkat edilmelidir. Kızartma yöntemi yerine sağlık açısından yararınıza olacak haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Sıcaklık artışıyla beraber besin zehirlenmelerinde de artışlar yaşandığı için satın alınan ürünlerin mutlaka son kullanma tarihine bakılmalı, alınan ürünler uygun şartlarda muhafaza edilmelidir.

Yaz aylarının vazgeçilmezi, güzel bir kalsiyum kaynağı dondurma şerbetli tatlılarla kıyaslandığında süt içeriği ve kalorisinden dolayı daha masum dursa da paketli dondurmalardaki ekstra şekerler, kremalar ve koruyucu maddeler şerbetli tatlılarla yarışmaktadır. Ancak şeker hastalığı, insülin direnci gibi problemleri olmayan ve sağlıklı kilodaki bireyler haftada 2 gün, ikişer top sade dondurmaya ara öğünlerinde yer verebilirler.

Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *