Balık demek sağlık demek. Dengeli ve düzenli beslenmenin olmazsa olmazlarından biri olan balık özellikle kış aylarında sofralarınızdan eksik olmamalı. Balık sezonunun en canlı en bereketli olduğu, palamut severlerin dört gözle beklediği ay ise kuşkusuz ekim ayıdır. Hava sıcaklıklarının düşmeye başladığı bu dönemde balığa olan ilgi de artıyor. Balıkseverler, “ekim ayında hangi balık tüketilir?” sorusuna cevap arıyor. İşte mevsiminde balık tüketmek isteyenler için Ekim ayında taze olarak bulabileceğiniz ve sofralara şenlik katacak balıklar…
Kuşkusuz ekim ayı balığın en bol olduğu dönemlerin başında geliyor. Bu ayda tezgahlar şenleniyor. Balık fiyatları da bu ay içerisinde uygun seviyelerde seyretmektedir. Herkes bütçesine göre balık alabilmekte ve yağlanmış olan enfes balıkları yiyebilmektedir. Ekim, neredeyse bütün balıkların tutulduğu ve lezzetlendiği bir dönemdir. Bu dönem içerisinde lezzetlenmeyen veya tutulmayan bir balık yok denecek kadar azdır.
Ekim ayında hangi balık yenir sorusunun en kabul gören cevabı ise; lüfer, palamut ve uskumru balıklarıdır. Bilindiği gibi bu üç balık türü en sevilen balık türleri arasındadır. Bunun yanı sıra; çipura, barbun, tekir ve kefal balıkları da bu ay içerisinde olabilecek en yağlı dönemlerindedir.
YAĞLI BALIKLARIN ZİRVE YAPTIĞI DÖNEM
Uzmanlar haftada en az bir gün mutlaka balık tüketilmesi gerektiğini söylüyor ve yağ oranı yüksek balıkların diğer balıklara oranla Omega 3 bakımından zengin olduğunu ekliyor. Bu nedenlerden dolayı balık sağlıklı menülerin vazgeçilmezi. Fakat balık yerken, doğru balık seçimi yapmak da oldukça önemli. Her ay farklı balık tercihi yapabilir ve yemeklerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Ekim ayında barbun, çipura ve palamuda, uskumru, kırlangıç, lüfer ve tekir eklenir.
Ekim ayı, deniz ürünlerinin altın çağı olarak bilinir. Özellikle palamut ve uskumru gibi yağlı balıklar bu dönemde zirve yapar. Balığın lezzeti ve besin değeri, avlandığı mevsime göre farklılık gösterir.
Mevsiminde tüketilen balıklar hem daha lezzetli olur hem de besin açısından daha zengindir. Bu nedenle balık tüketiminde mevsimselliğe dikkat edilmesi tavsiye edilir.