KONYA HABER
Konya
Az bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Ara
BBN Haber MUTFAK Deniz ürünlerinin altın çağı geldi: Ekim ayında hangi balık yenir?

Deniz ürünlerinin altın çağı geldi: Ekim ayında hangi balık yenir?

Balık tezgahları iyice şenlendi. Balıklar hem bol hem de lezzetli. Peki bu ay sofranıza hangi balıkları konuk etmelisiniz? İşte ekim ayının balıkları

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Balık demek sağlık demek. Dengeli ve düzenli beslenmenin olmazsa olmazlarından biri olan balık özellikle kış aylarında sofralarınızdan eksik olmamalı. Balık sezonunun en canlı en bereketli olduğu, palamut severlerin dört gözle beklediği ay ise kuşkusuz ekim ayıdır. Hava sıcaklıklarının düşmeye başladığı bu dönemde balığa olan ilgi de artıyor.  Balıkseverler, “ekim ayında hangi balık tüketilir?” sorusuna cevap arıyor. İşte mevsiminde balık tüketmek isteyenler için Ekim ayında taze olarak bulabileceğiniz ve sofralara şenlik katacak balıklar…

Kuşkusuz ekim ayı balığın en bol olduğu dönemlerin başında geliyor. Bu ayda tezgahlar şenleniyor. Balık fiyatları da bu ay içerisinde uygun seviyelerde seyretmektedir. Herkes bütçesine göre balık alabilmekte ve yağlanmış olan enfes balıkları yiyebilmektedir. Ekim, neredeyse bütün balıkların tutulduğu ve lezzetlendiği bir dönemdir. Bu dönem içerisinde lezzetlenmeyen veya tutulmayan bir balık yok denecek kadar azdır. 

Ekim ayında hangi balık yenir sorusunun en kabul gören cevabı ise; lüfer, palamut ve uskumru balıklarıdır. Bilindiği gibi bu üç balık türü en sevilen balık türleri arasındadır. Bunun yanı sıra; çipura, barbun, tekir ve kefal balıkları da bu ay içerisinde olabilecek en yağlı dönemlerindedir.

YAĞLI BALIKLARIN ZİRVE YAPTIĞI DÖNEM

Uzmanlar haftada en az bir gün mutlaka balık tüketilmesi gerektiğini söylüyor ve yağ oranı yüksek balıkların diğer balıklara oranla Omega 3 bakımından zengin olduğunu ekliyor. Bu nedenlerden dolayı balık sağlıklı menülerin vazgeçilmezi. Fakat balık yerken, doğru balık seçimi yapmak da oldukça önemli. Her ay farklı balık tercihi yapabilir ve yemeklerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Ekim ayında barbun, çipura ve palamuda, uskumru, kırlangıç, lüfer ve tekir eklenir. 

Ekim ayı, deniz ürünlerinin altın çağı olarak bilinir. Özellikle palamut ve uskumru gibi yağlı balıklar bu dönemde zirve yapar. Balığın lezzeti ve besin değeri, avlandığı mevsime göre farklılık gösterir. 

Mevsiminde tüketilen balıklar hem daha lezzetli olur hem de besin açısından daha zengindir. Bu nedenle balık tüketiminde mevsimselliğe dikkat edilmesi tavsiye edilir. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *