KONYA HABER
Konya
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,2972 %0,28
48,3053 %0,48
4.821,63 % -0,20
Ara
BBN Haber Ekonomi Evde yeşil zeytin kurmanın ince ayrıntıları

Evde yeşil zeytin kurmanın ince ayrıntıları

Siz de hazır ve paketli gıdalardan uzak durmaya çalışanlardan mısınız? Evde çizik ya da kırılmış yeşil zeytin kurmaya ne dersiniz? İşte sizin için muhteşem bir tarif

Okunma Süresi: 3 dk

Ekim ayının ortalarına geldiğimiz bugünler zeytin sezonunun da başladığı günler olarak mutfaklarda yeni bir mesainin kapısını aralıyor. Evde zeytin nasıl kurulur? Yeşil zeytin kurmanın püf noktaları nelerdir? Ev hanımlarının bugünlerde en çok aradığı soruların başında geliyor. Biz de uzmanından zeytin kurmanın püf noktalarını, kolaylıklarını ve mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlarını okullarımız için aldık. İşte tadanların asla vazgeçemeyeceği, kahvaltı sofralarının baş tacı olacak yeşil zeytin tarifi...

Öncelikle zeytinleri iyi seçmek gerekiyor. Kaç numaralı zeytini kullanacaksak önceden belirleyip işe koyuluyoruz. Ham, darbe almamış, sağlam ve yumuşamamış yeşil zeytin alınmalı. Zeytinin yağlanıp lezzetlenmesi için de mutlaka yağmur yemiş olması gerekir. Özenle seçilmiş zeytinleri bir kaba alıp güzelce yıkıyoruz.
Eğer çizik zeytin yapacaksanız zeytin çizme aparatı ya da bıçak; kırma yapacaksanız bir taş ya da su bardağı gibi bir nesneye ihtiyacınız olacak. Temiz bir bez üzerinde ya da zeminde tek vuruşla zeytinleri çatlatmalısınız.

5 litrelik kavanozlar ya da bidon için 3 kilogram zeytin yeterli olacaktır.
Çizik veya kırma yaptığınız zeytinleri kavanozlara koyup üzerini biraz geçene kadar temiz klorsuz içme suyu ilave edin. En az 15-20 gün bu suyun içerisinde zeytininiz beklemeli. Bu zeytinin salamura olup tatlanması için gerekli bir ön işlemdir. 3 haftalık bekleyişin ardından zeytinin rengi dönecek ve
kavanozdaki suyun değişim süreci başlayacak. Suyunu 3 günde bir değiştiriyoruz ancak bu işlemi yaparken bir önceki suyun tam kavanozda 1 su bardağı bırakarak maya görevi görmesi amacıyla tekrar tekrar klorsuz içme suyu ilave ediyoruz. Bu işlem birkaç sefer yapılacak. Her su değişimini tadına bakarak damak tadımıza göre işlemi sonlandırabiliriz. İlk sefer acılı fazla olabilir 5 veya 6 seferde bu işlem tamamlanacaktır. Tatlılığına karar verdiğiniz aşamadan itibaren aynı kavanozda tuzlu-tuzsuz sevmeniz ya da diyetinize göre 3-4 çorba kaşığı iri kaya tuzu ile 3 adet limon suyunu ekleyin. Burada dikkat edilecek hususlar tuzun ince olmaması -ince tuz zeytini yumuşatacaktır- ve limon tuzu değil limon kullanılmasıdır. (Limon tuzunun sağlık için olumsuz etkileri vardır)

Tüketiminiz uzun sürede olacaksa üzerine 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip zeytinin havayla teması kesilmelidir aksi halde zeytinlerin üzerinde kef adı verilen tabaka oluşacaktır. Yeşil zeytin hazırlayanlar kavanoz içerisine bir tatlı kaşığı toz şeker ekleyerek kararmayı önleyebilirsiniz. Zeytini kurduğunuz kavanozu her gün takip edin ve kapakta şişme belirtisi görürseniz kapağını hafifçe açarak gazını alın. Kavanoz içerisindeki zeytinlerden suyun üzerinde kalanlarda küf oluşma ihtimaline karşı kavanoza hafif hafif çalkalayın.
Zeytininizi güvenle ve afiyetle tüketebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *