Konya kabak aşılı karpuzdan bıktı!

Konya kabak aşılı karpuzdan bıktı!

Son yıllarda ürün verimliliği ve dayanıklılığının artırılması amacıyla kabak aşılı karpuzlar piyasaya sürülürken, bu ürünlerin en önemli pazarı haline gelen Konya çekirdek karpuza hasret kaldı. Karpuzların kabak tadı vermesine kim son verecek?

Daha çok kazanma hırsıyla tarımsal üretimdeki organiklik ve geleneksel lezzetler günden güne kaybolurken, sıcak yaz günlerinde serinlemek için soluğu karpuz tezgahlarında alan vatandaşlar da kütür kütür karpuz yemenin hayalini kurarken aşılı ürünler nedeniyle kabak tadında bir ziyafet çekmek zorunda kalıyor.

Kabağın daha dayanıklı olmasından, hastalıktan daha az etkilenmesinden dolayı kabak aşılı karpuz bol miktarda ürün veriyor. Bu da üreticinin iştahını kabartıyor ve toprağın altı kabak üstü karpuz olan fideler hızla yayılıyor.

7301572-0-0-3067-1736-1920x0-80-0-0-206811f0a0178ec157b8262121df88bf.jpg

Gelinen noktada piyasadaki karpuzların yüzde 80'i kabak köküne aşılama yapılarak üretilerek elde edilir oldu. Eski kalite ve tadı kalmayan karpuzların işgal ettiği piyasaların başında da Konya geliyor. Yıllardır kabak aşılı karpuzun tüketiciye dayatıldığını ifade eden vatandaşlar, yetkililere çağrıda bulunarak “Artık yeter! Birileri buna dur desin. Konya’mız kabak tadında karpuz yemekten bıktı. Belediyemiz ve İl Tarım Orman Müdürlüğü yetkilileri denetim yapsın. Konya’ya kabak aşılı karpuz sokmasın” diye serzeniş ve talepte bulunuyor.

Son yıllarda bazı hallerde aşılı karpuzun reddedildiğinin de altını çizen vatandaşlar Konya’nın da bir an önce bu uygulamaya geçmesini istiyor.

1041582930-305-0-1614-1440-1920x0-80-0-0-7110819dabec4926078324339bbe5704.jpg

KABAK AŞILI KARPUZ NASIL ANLAŞILIR?

Kabak aşılı karpuzun sapı kalın, göbeği derin olur. İçinde damarı vardır, sert olur. Çekirdek karpuz ise göbeği yuvarlak ve sapı incedir. Üretici, hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu, kiloda ağır çektiği ve daha yüksek verim elde ettikleri için tercih ediyor. Çekirdek karpuzun raf ömrü kısadır. Çekirdek karpuz rafta kaldıkça içini çeker. Çünkü suyuyla yaşıyor. Kabak aşılı karpuz ise daha uzun süre dayanabilir.

İYİ KARPUZ SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT!

Çeşide özgü büyüklüğü almış, parlak renkli, aynasının (alttaki beyaz bölümü) rengi hafif sararmış, dış kabuğu kolayca çizilen (örneğin tırnakla), fiziksel zarar görmemiş, meyve sapı taze (fazla kurumamış) ve alttan vurulduğunda tok bir ses veren karpuzlar tercih edilmeli. Emin olmayan tüketiciler karpuzu kestirmeli.

İlgili Haberler

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum