Konya’daki bu üniversite zehirden şifa çıkardı. Tırşik Çorbası binbir derde deva oluyor

Konya’daki bu üniversite zehirden şifa çıkardı. Tırşik Çorbası binbir derde deva oluyor

Konya’nın en gelişmiş üniversitelerinden biri olan Necmettin Erbakan Üniversitesi Gastronomi Bölümü, çiğ olarak tüketildiğinde ölüme yol açabilecek zehirli tırşik bitkisinden bin bir derde deva tırşik çorbasının pişirme tekniklerini anlattı.

Konya’nın önde gelen üniversitelerinden Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Gastronomi Bölümü, sağlığa faydalı bir çalışmaya imza attı. Fakültenin Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Yeliz Pekerşin’in öncülüğünde yürütülen akademik araştırma kapsamında, çiğ tüketildiğinde ölümcül seviyede toksik madde içeren tırşik bitkisinin doğru pişirme yöntemi ele alındı. Bu kapsamda, Tırşik Çorbası: Zehirden Gelen Şifa” adlı bilgilendirici bir afiş hazırlandı.

adsiz-tasarim-2-001.png

Çiğ Olarak Tüketilirse Ölüme Yol Açabiliyor


NEÜ Gastronomi Bölümü tarafından yürütülen çalışma kapsamında, çiğ tüketildiğinde vücutta zehirli etki gösteren tırşik bitkisinin, doğru pişirme yöntemiyle şifa kaynağı tırşik çorbasına nasıl dönüştürülebileceği ortaya kondu.

supa-ot-spanak-recepta.jpg

Tırşik Çorbası Nasıl Yapılır?

Tırşik çorbası için öncelikle tırşik otu (Andırın Doktoru olarak da bilinir) iyice yıkanır ve ince ince doğranır. Daha sonra tencereye alınarak kırık buğday (döğme), haşlanmış nohut ve su ile karıştırılır. Bu karışım en az 8-12 saat bekletilerek fermente edilir. Bu aşama, tırşik otunun içindeki zehirli bileşenleri etkisiz hale getirmek için kritik öneme sahiptir.

Bekleme süresinin ardından çorba kısık ateşte yaklaşık 3-4 saat boyunca kaynatılır. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra yoğurt, un ve suyla hazırlanan terbiye çorbaya yavaşça eklenerek bir süre daha pişirilir. Tuzu da ilave edildikten sonra çorba servise hazır hale gelir.

kuzukulagi3.jpg

Tırşik Çorbasının Faydaları Say Say Bitmiyor


Tırşik çorbası, özellikle Kahramanmaraş mutfağına ait olmakla birlikte Adana ve Osmaniye gibi bölgelerde de sıklıkla tüketilen geleneksel bir lezzettir. Nivik, yılanyastığı, kabargan, yılan otu, ayıkulağı, gavur pancarı ve yaban pancarı gibi farklı isimlerle de bilinen tırşik bitkisi, halk arasında en yaygın olarak Andırın Doktoru adıyla tanınıyor.
Picture background

Bağışıklığı Güçlendiriyor, Hastalıklara Karşı Koruyor


İçeriğinde bol miktarda antioksidan barındıran tırşik çorbası, grip ve nezle gibi kış hastalıklarına karşı vücudu güçlendiriyor. Özellikle soğuk havalarda düzenli tüketildiğinde ateş düşürücü etkisiyle öne çıkıyor. Halk arasında, yılda yedi kez tırşik çorbası içenlerin o yıl boyunca hastalanmayacağına inanılması da bu şifalı çorbanın önemini gösteriyor.

adsiz-tasarim-6.jpg
Kanser Riskini Azaltıyor

Yüksek lif ve posa içeriği sayesinde kolon kanseri riskini azaltan tırşik çorbası, aynı zamanda kanserli hücrelerin yayılmasını engelleyici etkiye sahip. Kemoterapi sürecinde oluşan hücre hasarlarını en aza indirerek vücudu destekliyor.


Zayıflamaya Yardımcı Oluyor


Metabolizmayı hızlandıran ve yağ yakımını destekleyen tırşik çorbası, kilo kontrolüne de yardımcı oluyor. Ancak iştah açıcı özelliği nedeniyle ölçülü tüketilmesi gerektiği belirtiliyor.

Kaynak:Abdulğani ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.