Konya’ya özgü balık çokratması sevilerek tüketiliyor
Konya’da coğrafi tescil alan lezzetlere yenileri eklendi. Bu ürünler arasında Konya bölgesine özgü Balık Çokratması öne çıkıyor. Konya’nın ünlü Beyşehir Gölü’nden çıkartılan ve her mevsim sevilerek tüketilen sazan balığından yapılan çokratma son dönemde moda olan “balık tendirde” türküsünde olduğu gibi balığı kızartma usulüyle değil çorba kıvamında sulu yemek olarak tüketmeyi tercih edenlerin yaptığı bir usül olarak öne çıkıyor.
Balık Çokartması Böyle Yapılıyor
Güzel bir Balık Çokartması için ilk olarak soğanları ince ince doğruyoruz ardından pembeleşene kadar zeytin yağla kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşince salçamızı ekliyoruz 3 -4 bardak su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz sonra limon suyunu ekliyoruz siz ne kadar ekşi severseniz. Daha sonra tuz ile ovulmuş balığımızı ekliyoruz eğer havyar çıkarsa onu da bu aşamada ekliyoruz. Fesleğeni de ekledikten sonra yarım saat normal ateşte pişiyoruz.
BALIK ÇOKRATMA MALZEMELERİ
1 adet sazan balığı kafası
200 gr sazan balığından çıkan havyarı
6 su bardağı sıcak su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet orta boy soğan
3 yemek kaşığı domates salçası
Yarım su bardağı üzüm sirkesi
Bir tutam maydanoz
1 çay kaşığı pul biber
1,5 tatlı kaşığı fesleğen
Kaynak:Hümeyra KARADAĞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.