Sıcak havalarda şekerleme yapmak uyku düzenimizi bozar mı? İşte detaylar

Sıcak havalarda şekerleme yapmak uyku düzenimizi bozar mı? İşte detaylar

Yazın sıcaklarda daha çok mu uykunuz geliyor. Öğlen biraz şekerleme yapmak sağlığı nasıl etkiler? İşte detaylar...

Yakıcı sıcaklar yaşamımızı etkiliyor. Gündelik hayatımızı neredeyse artık sıcaklar görü düzenliyoruz. Peki bu sıcaklarda şekerleme yapmak uyku düzenimizi bozar mı?

ŞEKERLEME BİR KÜLTÜR

"Şekerleme" olarak da bildiğimiz öğle uykusu bazı ülkelerde bir kültür. Sıcak veya soğuk fark etmiyor. Bu ülkelerde insanlar öğlen bir süre kestiriyorlar. Kimi için bu şekerleme 1 saat kimileri için yarım saat veya 10 dakika.

DURUM KÜLTÜREL DEĞLİ BİYOLOJİK Mİ?

Uzmanlara göre özellikle sıcak havalarda uykumuzun gelmesi ve şekerleme yapmak kültürel değil biyolojik bir olgu. Sıcaklarda bazen uyumak daha zor olabiliyor.

Bazı nörobiyologlar, yaptıkları araştırmalarda meyve sineklerinin gün ortasında şekerleme yapmak üzere önceden programlandığını keşfettiler. Beyinde sadece soğuk havada faaliyete geçen bir termometre bulunduğunu gösteren araştırmasının devamı niteliğindeki araştırmada, yüksek sıcaklıklar için de benzer bir “termometrenin” bulundu kayda alındı.

Uzmanlara göre sıcaklıkta meydana gelen değişimler, hem insanların hem de hayvanların davranışlarında güçlü bir etki oluşturuyor. Bu durum ayrıca değişen mevsimlere uyum sağlama zamanının geldiğini gösteren bir işaret.

SICAKLIĞIN UYKU ÜZERİNDEKİ ETKİSİ YÜKSEK

Sıcaklığın uyku üzerindeki etkisi epey yüksek olabiliyor. Bazı hayvanlar bütün bir mevsimi uyuyarak geçirmeye karar veriyor. Kış uykusuna yatan ayıları düşünün. Fakat sıcaklık ve beyindeki uyku merkezleri arasındaki bu etkileşime aracılık eden özel beyin devreleri hâlâ pek bilinmiyor.

İnsanlar sıcak bir günde öğle uykusu uyumayı tercih edebilir ve dünyanın bazı yerlerinde bu kültürel bir normdur. Peki neyi seçiyorsunuz ve sizde ne programlı? Bu tabii ki sineklerde kültürel bir şey değil. Dolayısıyla insanlarda, aslında gözden kaçmış çok güçlü biyolojik bir mekanizma olabilir.

Fotoğraf: popsci.com.tr

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.