Güneydoğu Asya ülkesi; Laos

Güneydoğu Asya ülkesi; Laos

Güneydoğu Asya’da yer alan Laos ya da resmi adıyla  Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, Denize kıyısı olmayan dağlık bir kara ülkesidir. Ülkenin batısında Tayland ve Burma, doğusunda Vietnam, kuzeyinde Çin Halk Cumhuriyeti, güneyinde Kamboçya ülkeleri ile komşudur

Laos resmî adı ile Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, denize kıyısı olmayan bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Başkenti Vientiane'dir. Luang Prabang, Savannakhet ve Pakse diğer büyük şehirleridir. Laos, tek partili sosyalist bir cumhuriyet olarak yönetilir. Batıda Tayland ve Myanmar, doğuda Vietnam, kuzeyde Çin, güneyde Kamboçya tarafından çevrelenmiştir. Üzerinde yer aldığı Çinhindi Yarımadası'nın yüzey biçimleriyle benzer özellikler gösterir. Laos'ta sıcak ve nemli tropikal iklim egemendir. Pirinç dışında mısır, sebze, pamuk, şeker kamışı, tütün, kahve diğer önemli tarım ürünlerini oluşturmaktadır. Hayvancılık ve Mekong Irmağı ve kollarında yürütülen balıkçılık önemli bir besin kaynağıdır. Ülkede başta demir ve kurşun olmak üzere bakır, kalay vb yeraltı kaynakları var olmakla birlikte işletilmemektedir; son dönemlerde bunların yanı sıra antrasit ve petrol yatakları da bulundu. Laos'ta sanayi olarak henüz gıda ve tekstil alanları dışında anılmaya değer bir tesis yoktur.

Güneydoğu Asya ülkesi; Laos

LAOS’UN GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLERİ

PATUXAİ

Laos’un başkenti ve en büyük şehri Vientiane’da yer alan Patuxai, 1957-1968 yılları arasında ziyarette açılan bir savaş anıtıdır. Laos’un simge yapılarından bir olan bu anıt, gezilip görülmeye değerdir. Bu yapı, Fransa’nın başkenti Paris’teki Zafer Takı’na benzemektedir. Patuxai, kelime anlamı ‘Zafer Kapısı’ demektir.

VAT PHOU

Champasak Eyaletindeki Mekong’a yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta yer alan Vat Phou, gezilip görülmeye değer bir antik kenttir. Burada 11. yüzyıl ile 13. yüzyıllar arasına ait birçok kalıntı bulunmaktadır. Bu yapı 2001 yıllında UNESCO tarafında koruma altına almıştır.

Güneydoğu Asya ülkesi; Laos

VANG VİENG

Vang Vieng, 14. yüzyılda kurulmuş bir bölgedir. Burada gezilip görülecek birçok doğal güzellik alanı bulunur. Nam Song nehri üzerinde yer alan bu şehir sırt çantalı gezginlerin dağ yürüyüşleri için tercih ettiği bir bölgedir.

PHONSAVAN

Siam, Tai ve Fransız ortak kültürünün görüldüğü bu şehir ülke insanının Vahşi Batı tarzında yaşadıkları bir kenttir. Phonsavan, kelime anlamı olarak cennet tepeleri anlamına gelmektedir. Burası yeni yıl kutlamalarında  boğa güreşlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Sİ PHAN DON

Mekong Nehri üzerinde yer alan Si Phan Don, harika manzaraya sahip bir bölgedir. Burada ilgi çeken şelaleler bulunmaktadır. Khone şelalesinin bulunduğu bölgede debinin çok hızlı olmasından dolayı ulaşım yapılamamaktadır.

PHOU Sİ DAĞI

Luang Prabang’ın eski şehir merkezinde yer alan Phou Si Dağı, 100 metre yüksekliğinde yer alan bir tepedir. Bu tepe aynı zamanda kutsal olarak kabul edilmektedir. Çünkü tepe üzerinde birçok türbe ve dini yapı bulunur.

BOLAVEN PLATOSU

Ülkenin Champasak kenti sınırları içerisinde yer alan Bolaven Platosu, Başkent ile ülke sınırı boyunca uzanan doğal bir alandır. Yüksekliği 1.000 ila 1.350 metre arasında değişen platoda, birçok nehir ve şelale bulunur.

PHA THAT LUANG

Vientiane’nin Ban Nong Bone bölgesinde yer alan Pha That Luang, 3. yüzyılda inşa edilen bir tapınaktır. Bu tapınak, 44 metre yüksekliğiyle altın kaplamalı büyük bir Budist tapınağıdır. Ülkenin en çok ziyaret edilen noktasıdır.

LUANG PRABANG

Laos Krallığı döneminde başkentlik yapan bu şehir, Mekong ve Nam Khan nehirlerinin birleştiği noktada bulunur. Bu şehirde tarihi yapılar dışında başta şelale ve park olmak üzere birçok doğal güzellik alanı bulunur. Buraya fillerle seyahat edilebiliyor.

LAOS ULUSAL MÜZESİ

1925 yılında ziyarete açılan bir müzedir. Müze bünyesinde dinozor kemikleri, çanak çömlek kırıkları ve Khmer dönemine ait birçok heykel sergilenmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.