Altılı masanın "göç sorununa" yaklaşımı

Altılı masanın "göç sorununa" yaklaşımı

Muhalefet partileri "gönüllü geri dönüş" ekseninde birleşirken, güvenli ve gönüllü geri dönüş için Suriye'de gerekli şartların oluşturulması öngörülüyor.

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'den oluşan altılı masa, göç sorununa yönelik politikasını "gönüllü geri dönüş" üzerinde şekillendiriyor.

"Altılı masa"da yer alan muhalefet partilerinin göç sorununa yönelik açıkladıkları programlardan derlediği bilgilere göre, gönüllü geri dönüş için Suriye'de gerekli şartların oluşturulması, Şam yönetimi ve ilgili kesimlerle görüşülmesi, uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde hareket edilmesi muhalefetin konuya ilişkin atmayı planladığı adımlar arasında yer alıyor.

Bu kapsamda CHP, göçmen ve sığınmacı sorununu "ırkçılık ve ayrımcılık yapmadan" iki yılda çözmeyi vadediyor. Çözüm için Suriye yönetimiyle masaya oturulması, karşılıklı büyükelçiliklerin açılması, üst düzey diyalog kurulması, sorunların barışçıl bir dille masaya yatırılması planlanıyor.

Oluşacak barış iklimiyle Suriye'nin yeniden inşasına başlanması, başta Avrupa Birliği fonları olmak üzere sağlanacak kaynaklarla savaşta ağır hasar almış tüm yerleşim birimlerinin altyapı ve üstyapılarının yenilenmesi öngörülüyor. Suriye'de okulları, hastaneleri, kreşleri, konutları, ibadethaneleri, çarşıları, sosyal donatı alanlarıyla yaşanabilir kentler oluşturulması, böylelikle Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Dönenlerin can ve mal güvenliği için Suriye hükümetinden güvence alınacağı, gerekirse Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin öncülüğünde bir denetleme, gözlem mekanizması tesis edileceği, Suriye ile bunun sözleşmesinin de imzalanacağı belirtiliyor.

Öte yandan, savaş öncesinde olduğu gibi Türk iş insanlarının Suriye'ye yönelik her tür yatırımın desteklenmesi ve uluslararası fonlarla güvence altına alınması, dönen Suriyelilerin ülkelerindeki istihdamına yönelik özel çalışmalar yürütülmesi de planlanıyor.

- 3 yıl içinde ülkelerine gönderilmesi planlanıyor

İYİ Parti ise "Türkiye Cumhuriyeti'nin demografik yapısını ve Türk kimliğini korumak" amacıyla Milli Göç Doktrini hazırladı. Bu kapsamda sığınmacıların mümkün olan en makul sürede ülkelerine dönmelerinin sağlanması amaçlanıyor. Tüm Suriyeli sığınmacıların her hal ve şartta 3 yıl içinde ülkelerine gönderilmesi planlanıyor.

Şam yönetimiyle görüşülerek, Suriye ile ikili ilişkilerin normalleşmesi ve iş birliği alanlarının genişletilmesi de İYİ Parti'nin sığınmacıların ülkelerine dönüşü için izleyeceği politikanın önemli adımları olarak öne çıkıyor.

- Kısa, orta ve uzun vadeli planlar

Gelecek Partisi, göçmenlerle ilgili yapılacak düzenlemelerin, kısa, orta, uzun vadeli planlarla hayata geçirilmesi gerektiğini savunuyor.

Bu çerçevede Gelecek Partisi, göçmenlerin geri dönüşlerinin sağlanması konusundaki politikasının temelini geri dönüşün teşvik edilmesi üzerine kuruyor. Göçmenlerin Türkiye'de bulundukları süre zarfında Türkiye'nin toplumsal yaşamına uyumları ve üçüncü ülkelere geçişleri için gerekli şartların oluşturulması da bu bağlamdaki sorunların çözüm arayışlarında temel ilke olarak benimseniyor.

Geri dönüşü tercih edecek Suriyelilerin Şam yönetiminin/bölgesel aktörlerin baskılarına karşı tedbir alınması, büyük ölçüde yıkılmış ülke altyapısının geri dönüşlere hazırlanabilmesi amacıyla ilgili muhataplarla iş birliği yapılması, Suriye'ye toprak mülkiyeti bağlarıyla bağlı büyük tarım arazilerinin sahibi aşiret yapılarıyla siyasi, sosyal ilişkiler tesis edilmesi, geri dönüşlerin teşviki bakımından bilhassa Türkiye ile yakın ilişkileri bulunan ve desteklenen bölgelerde yönetim, güvenlik zafiyetleri ve eksikliklerinin acilen giderilmesi gibi hususlar, Gelecek Partisi'nin göçmenlerin geri dönüşleri için çizdiği yol haritasının önemli adımlarını oluşturuyor.

Göçe karşı alınacak tedbirler kapsamında sınırların etkin ve güçlü korunması ve Türkiye'ye yönelik düzensiz göç hareketlerinin engellenmesi öngörülüyor. Bu çerçevede sınırların fiziki engellerle kapatılması da planlanıyor.

Geri gönderme merkezi sayısının artırılması, geri gönderme işlemlerinin hızlandırılması, göçmenlerin belirli bölgelerde yoğunlaşmasının önüne geçilmesi için mahallelerde toplam nüfusun yüzde 15'i kadar tahdit konulması diğer tedbirler arasında yer alıyor.

- İlgili tüm kesimlerle görüşme

DEVA Partisi de Suriye vatandaşlarının ülkelerine dönebilme şartlarının oluşturulması için başta Şam yönetimi, Rusya, Amerika, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm kesimlerle görüşmeyi planlıyor.

Suriye'de güvenliğin sağlanmasıyla Suriyelilerin geçici koruma statülerine son verilmesi, DEVA Partisi'nin düzensiz göçle mücadele planının ana hattını oluşturuyor.

Bu çerçevede düzensiz göçmenlerin kendi ülkelerine veya Türkiye'ye giriş yaptıkları sınır komşusuna sınır dışı edilmesi, başka bir kimlikle ülkeye girmek isteyenlerin biyometrik kayıtlarla tespit edilip engellenmesi öngörülüyor.

Kimseye mevzuata aykırı vatandaşlık verilmemesi, yabancıların izinsiz, ruhsatsız, kayıt dışı ve vergisiz çalışmalarının ve iş yeri açmalarının önüne geçilmesi de DEVA Partisi'nin göçle mücadele planının önemli aşamaları olarak öne çıkıyor.

- Saha çalışmasının ardından kamuoyuyla paylaşılacak

Demokrat Parti Göç ve Sosyal Politikalar Başkanlığı tarafından hazırlanan sığınmacı sorunun çözümüne yönelik raporun ise ekim ayında yapılacak saha çalışmasının ardından kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor.

"Türkiye Cumhuriyetinin Göç Politikası" başlığıyla hazırlanan rapor sadece Suriyeli sığınmacıları değil, kontrolsüz şekilde ülkeye gelen bütün sığınmacıları kapsıyor.

Rapor, sorunun çözümü noktasında, öncelikle Türkiye'nin sınırlarının kontrol altına alınmasını ve bununla eş zamanlı sınır komşularıyla başlatılacak diplomatik diyaloglar çerçevesinde dönüş planı yapılmasını içeriyor.

Saadet Partisi de sığınmacı sorununun çözümüne yönelik çalışmasını sürdürüyor. Çalışma, tamamlandıktan sonra kamuoyu ile paylaşılacak.

Kaynak:Hümeyra KARADAĞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.