YENİ SİSTEMDE MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ NASIL OLACAK?

YENİ SİSTEMDE MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ NASIL OLACAK?
14 Mayıs’taki Genel Seçimler’de siyasi partilerin oylarının hesaplanmasında da değişiklik olacak. İlk kez uygulanacak sistem ile milletvekili sayısı D'hont sistemine göre oransal belirlenecek

OY HESAPLARI DEĞİŞİYOR

Türkiye 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’ne hazırlanırken seçimler tarihi öneminin yanı sıra ilklere sahne olmasıyla da dikkat çekiyor. İttifak yaparak seçime girecek partilerin oy hesabı değişecek. Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ittifak halinde seçime katılacak siyasi partilerin oylarının hesaplanmasında da değişiklik yapıldı.

İLK KEZ UYGULANACAK

Bu değişiklik de bu seçimde ilk kez uygulanacak. 24 Haziran 2018 seçimlerinde uygulanan sistemde, ittifak yapan partilerin milletvekili sayısı, ittifakın aldığı toplam geçerli oy üzerinden hesaplanıyordu. Yeni yasaya göre ise ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde elde ettiği geçerli oy sayısı esas alınarak, yani D'hont sistemine göre oransal belirlenecek.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Seçim Yasası teklifine göre yüzde 10'luk seçim barajı yüzde 7'ye düşürülecek. İttifak ile birlikte yüzde 7 barajını geçebilen partiler, milletvekili çıkarabilmek için içinde bulundukları ittifakın ‘artık oy’undan faydalanamayacak. Her parti kendi oyuyla milletvekili çıkaracak. Her parti, kendi oyuyla milletvekili çıkaracağı için yeni sistem her siyasi partinin kendi amblemi ile seçime girmesini teşvik ediyor.

24 HAZİRAN 2018 SONUÇLARINA GÖRE ESKİ VE YENİ SİSTEM

PARTİ Oy sayısı Yüzde Milletvekili Yeni sistem

AK PARTİ 804,075 oy %59.4 10 11

MHP 209,665 oy %15.5 2 2

CHP 130,874 oy %9.7 2 1

İYİ PARTİ 121,299 oy %9 1 1

HDP 50,166 oy %3.7 - -

Diğer 37,106 oy % 2.7 - -

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.