TROLLER VE ÇEVRİM İÇİ TEDİT: SİBER ZORBALIK
Artık ve neredeyse çevrimiçi bir hayat yaşıyoruz. İletişim teknolojilerindeki hızlı değişim gündelik hayatımızı değiştirdi. Sosyal medya belirsiz bir tümör gibi hayatımızda giderek daha büyük bir yer kaplıyor. Bu bağlamda siber zorbalık, sadece geleneksel zorbalığın sanal ortamdaki yansıması değil.
Siber zorbalık tanımı gereği kısaca kişi veya kişiler ile çeşitli gruplara yönelik bilgi ve iletişim teknolojileri üzerinden gerçekleştirilen, zarar vermeye yönelik davranışlar biçiminde nitelendiriliyor. Teknolojiyi kullanarak, özellikle de bilişim teknolojileri aracılığıyla zarar vermek siber zorbalığın temasını oluşturuyor. Siber zorbalığın tanım seti içinde tekrarlanan ifade biçimleri, kasıtlı ve saldırgan söylem ve davranışlar yer alıyor. Bir başka deyişle siber zorbalık savunmasız durumda olanlara karşı iletişim ve bilgi teknolojileriyle kötü niyetli ve sürekli saldırmak biçiminde nitelendiriliyor.
Çevrimiçi ortamlarda en çok görülen siber zorbalık türleri şiddet, siber taciz, aşağılama, taklit etme, sahtekârlık, dışlama, sahte profiller oluşturma ve başkalarının kişisel bilgilerini yaymayı içine alıyor. Siber saldırganlık türleri arasında taşkınlık, sahte tavırlar takınma, kışkırtma, trolleme, taciz, tehdit, iftira-aşağılama, ifşa etme, dışlama da yer alıyor.
Siber Zorbalık Türleri; Taşkınlık, sahte Tavır Takınma, aşağılama, kışkırtma, taklit etme, trolleme, taciz, tehdit, iftira-aşağılama, ifşa etme, dışlama, sahte profil
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi bu alanda olağanüstü etkileşimleri de beraberinde getirdi. Paylaşımlar arttıkça etkileşimler de artıyor. Bu da toksik yapıları ortaya çıkarabiliyor. Bütün paylaşımlar temiz değil. Bireysel veya toplu, kirli, hatta hastalıklı olan çevrim içi yapılanmalar da var.
Çevrimiçi etkileşimdeki bozulma, insanların kışkırtılmasına neden olan ve dikkati kendi üzerlerine çekerek internet kullanıcılarına zarar veren kitleler ortaya çıkmasına da imkân sağlamıştır. Bu kullanıcılara “İnternet trolleri” denmektedir. İnternet trollerinin yaptıkları işe “trollük” ya da “trolleme” adı verilmiştir. Trolleme, kışkırtıcı davranışlardan istismara kadar pek çok negatif davranışı içinde barındıran adeta bir pandora kutusudur. Bir sanal eylem olarak trolleme, çevrimiçi ortamda kasıtlı olarak kışkırtıcı ve düşmanca yapılan hareketlerin tamamını tanımlamaktadır.
Trollük aynı zamanda insanları kasıtlı, akıllıca ve gizlice kızdırma sanatı olarak nitelendirilmektedir. Trollemeye, insanların kişisel değer yargılarına göre farklı anlamlar yüklenebiliyor. Kimilerine göre trolleme “belli konular üzerinde abartılı haber yapan gruplara mesaj gönderme eylemi”.
Trolleme eylemlerinin ilk ortaya çıktığı yallar ise 1990’lı yılların sonları. Bir grubun, ortak bir eğlence için başkalarını provoke etmesi olarak ortaya çıkmıştı. Günümüzde ise sadece bir kişinin eğlence aracı haline gelmiş durumda.
Uzun lafın kısası olmaz: Trolünü söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.