Dilanur Betül Devir

Dilanur Betül Devir

Hayatın her noktasında bir çaba, bir mücadele bir dokunuş şart

Hayatın her noktasında bir çaba, bir mücadele bir dokunuş şart

İster bağ, ister iş yeri, isterse bir eşya olsun, ona gerekli bakımı gösterirsek beklediğimiz faydaya kavuşuruz. Bir bağa bakmaz, onu çapalamaz, budamasını yapmaz, yabancı otlardan temizlemez ve gübrelemezsek bir zaman sonra onu dağa, verimsiz bir yere dönmüş görebiliriz. Bakımı olmayan bir iş yeri, bir eşya için de durum bundan farklı değildir.

Bakımdan uzak tutulmuş bir iş yerinde düzen gözetilmezse aksaklıklar giderek büyür, önü alınamaz olur, sonunda iş yeri iflasın eşiğine gelebilir. Bir eşyanın bozuk, kırık, eksik bir yanı yerinde ve zamanında giderilmezse, o eşya bir süre sonra kullanılamayacak hâle gelir. Unutulmamalıdır ki, bakılan ve onarılan şeyler ancak yararlanılacak şeyler olarak ortada kalır.

İşte hepimizin bildiği “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur” atasözünün anlamca karşılıkları… Böyle özetlemişler.

Her bir satırı çok doğru değil mi? Her şey emek ister, özen ister. Hayatın her alanında bu böyledir. Evlilik mesela… Dünyalar güzeli bir kadın ya da prensler gibi bir erkek buldunuz. Maddi açıdan da iyi durumdasınız. Ama o evliliğin yolunda gitmesi için sevgi gerek, emek gerek, fedakarlık gerek… Kısaca bir mücadele içerisinde olmak durumundasınız. Yoksa hani şimdilerin deyimleri var ya, “artık elektrik alamıyorum”, “mental yorgunluk yaşıyorum”, “Evliliğimizi gözden geçirmemiz gerekiyor” vs… süslü kelime ve bahanelerle o yuva yıkım yoluna giriyor.

Hakeza evlat yetiştirmek de bir büyük emek ve mücadele ister. Çocuklarımızın hem maddi anlamda ihtiyaçlarını gidermek hem de onların toplum için örnek bireyler olmaları için eğitim, öğretim ve manevi donanımlarını eksiksiz sağlamakla yükümlüyüz. Hem de bunu zamanında yamak zorundayız.

Geçelim iş hayatımıza… Yatarak para kazanan yok mu, elbette var. Ancak bize düşen asli görev önce sevebileceğimiz bir meslek sahibi olmak sonrasında o işin hakkını verip helal kazanç peşinde koşmaktır. Yoksa ayran gönüllü olup sabah başka bir iş akşam başka bir iş peşinde koşar dururuz. Tabii işimize gerekli özeni göstermez, işleri zamanında ve düzenli yapmazsak da kaos kaçınılmaz olacaktır.

Özetle hayatın her noktasında bir çaba, bir mücadele bir dokunuş şart. Yoksa olmaz. Yoksa yapamayız. Yoksa her şey alt üst olur. Biz bakacağız ki bağ olsun… Bize düşen budur. Gerisi takdir-i ilahidir.

Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dilanur Betül Devir Arşivi
SON YAZILAR