Hayatın her noktasında bir çaba, bir mücadele bir dokunuş şart
En çok kullandığımız sözler arasında yer alan Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur; “Bakılıp onarılan şeylerden yararlanılır, bakımsız bırakılanlardan bir yarar elde edilemez.” Anlamında kullanılan bir sözdür. Yani bir şeylere emek verir onarır güzelleştirirsen o şey fayda sağlar. Ancak bakmazsan işe yaramaz ve bakımsız kalır anlamındadır.
İster bağ, ister iş yeri, isterse bir eşya olsun, ona gerekli bakımı gösterirsek beklediğimiz faydaya kavuşuruz. Tarlamıza, bahçemize bakmaz, orayı çapalamaz, ağaçların budamasını yapmaz, yabancı otlardan temizlemez ve gübrelemezsek bir zaman sonra onun dağa yani verimsiz bir yere dönüştüğünün acı bir şekilde görebiliriz.
Ya da bir eşyanın bozuk, kırık, eksik bir yanı zamanında tamir edilemezse o eşya bir süre sonra kullanılamayacak hâle gelecektir. Bir duvardaki çatlak zamanında sıvanıp, tamir edilemezse zamanla çatlak büyüyecek ve o duvar yıkılmak zorunda kalacaktır.
İşte hepimizin bildiği “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur” atasözünün anlamca karşılıkları… Böyle özetlenebilir. Her bir satırı çok doğru değil mi? Her şey emek ister, özen ister. Hayatın her alanında bu böyledir. Evlilik mesela… Dünyalar güzeli bir kadın ya da prensler gibi bir erkek buldunuz. Maddi açıdan da iyi durumdasınız. Ama o evliliğin yolunda gitmesi için sevgi gerek, emek gerek, fedakarlık gerek… Kısaca bir mücadele içerisinde olmak durumundasınız. Yoksa hani şimdilerin deyimleri var ya, “artık elektrik alamıyorum”, “mental yorgunluk yaşıyorum”, “Evliliğimizi gözden geçirmemiz gerekiyor” vs… süslü kelime ve bahanelerle o yuva yıkım yoluna giriyor.
Hakeza evlat yetiştirmek de bir büyük emek ve mücadele ister. Çocuklarımızın hem maddi anlamda ihtiyaçlarını gidermek hem de onların toplum için örnek bireyler olmaları için eğitim, öğretim ve manevi donanımlarını eksiksiz sağlamakla yükümlüyüz. Hem de bunu zamanında yamak zorundayız.
Geçelim iş hayatımıza… Yatarak para kazanan yok mu, elbette var. Ancak bize düşen asli görev önce sevebileceğimiz bir meslek sahibi olmak sonrasında o işin hakkını verip helal kazanç peşinde koşmaktır. Yoksa ayran gönüllü olup sabah başka bir iş akşam başka bir iş peşinde koşar dururuz. Tabii işimize gerekli özeni göstermez, işleri zamanında ve düzenli yapmazsak da kaos kaçınılmaz olacaktır.
Özetle hayatın her noktasında bir çaba, bir mücadele bir dokunuş şart. Yoksa olmaz. Yoksa yapamayız. Yoksa her şey alt üst olur. Biz bakacağız ki bağ olsun… Bize düşen budur. Gerisi takdir-i ilahidir.
Sağlıcakla kalın…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.