Diyetisyen Berna KALFA

Diyetisyen Berna KALFA

Zengin içeriği ile avokado

Zengin içeriği ile avokado

Avokadonun, yüksek besin içeriği ve sağlığa yararlı etkilerinden dolayı günümüzde popülaritesi giderek artmaktadır. Anavatanı Orta Amerika olmasına rağmen Türkiye de dahil birçok ülkede üretilmektedir. Timsah armut ve tereyağ meyvesi olarak da bilinir. Diğer meyvelere kıyasla yağ oranı yüksek olan bu meyve, kremsi bir yapıya sahiptir. Avokado, riboflavin (B2), niasin (B3), folat (B9), pantotenik asit (B5), magnezyum ve potasyumun yanı sıra iyi bir C, E, K ve B6 vitamini kaynağıdır. Ayrıca lutein, betakaroten, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içerir.

Avokado yüksek miktarda tekli doymamış yağ içermektedir. Bu nedenle kandaki iyi huylu kolesterolü (HDL) artırırken, total kolesterolün ve kötü huylu kolesterolün (LDL) düşmesini sağlar.

Yüksek miktarda antioksidan içerdiğinden bazı kanser türlerinden korunmada yardımcıdır.

C ve E vitamini içeriği cildin canlı gözükmesini sağlar.

Kardiyovasküler hastalıklar üzerinde olumlu etkisi vardır.

Çeşitli vitamin ve mineral içeriği ile kas, kemik ve sinir sağlığına katkıda bulunur.

Avokado %80 oranında diyet lifi içeriği ile sindirim sistemi için faydalıdır. Tokluk sağlar, kilo vermeye yardımcıdır.

Metabolik sendrom riskini azaltır.

Ayrıca kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur.

İçerdiği betakaroten ve lutein ile göz sağlığını korumaya yardımcıdır.

Püre halinde sos olarak, dilimleyerek salatalarda veya ara öğünlerde tüketilebilir. Porsiyon miktarı 1 avokadonun ¼ i kadardır. Yağ içeriği nedeniyle kalorisi yüksek bir besindir bu nedenle her besinde olduğu gibi porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Diyetisyen Berna KALFA Arşivi