Vira Bismillah
Güzel bir klişeyle başlayalım söze. Denizlerden sık söz edilen şu günlerde balıkçılardan ödünç alalım klişeyi.
Vira bismillah…
Ne demektir vira bismillah. Haydi işimiz rast gelsin, yolumuz açık olsun, hayır olsun.
Bugün bu yazıyla başlıyoruz biz de bir yola, açık olsun, hayır olsun.
Üniversite hocalarına en büyük eleştiridir; bildikleriyle kalırlar, bildiklerini anlatmazlar. Haklıdır da bu eleştiriler çoğu zaman. Genelde kapalıdır üniversite kapıları, kapalıdır üniversite hocaları.
Güzel istisnalar kaideyi bozmasa da yol gösteriyor bizlere. Sağ olsunlar.
Bugün bir istisna yapıp, bildiğimiz konularda biraz da açık kapılar önünde konuşalım istiyorum. Bilmediklerimizi değil, bildiklerimizi söylemek istiyorum.
Bir yandan her konuda söyleyecek bir sözüm olmadığını da çok söylersem çok yanılacağımı da aklımda tutuyorum. O yüzden bu köşede okuyacaklarınız daha çok bilmeye gayret ettiklerimiz üzerine.
Yönetim ve teknoloji üzerine mesela. Hasbelkader Türk devlet yönetim geleneği üzerine.
Elimden geldiğince, dilim döndüğünce bu konuları anlatmaya gayret edeceğim. Bu köşede bildiğim kadarıyla teknolojik dönüşümün, dijitalleşmenin önemi üzerine duracağım. Güncel gelişmelerden bahsedeceğim. Devletler dijitalleşirken biz vatandaşlar nasıl etkileniyoruz bunu anlatacağım. Aynı zamanda devletler dijitalleşirken bizim yapabileceklerimiz, Türkiye’nin yapabilecekleri üzerinde duracağım.
Bunları anlatırken kahinlik yapmayacağım. Anlatacaklarım hiss-i kablelvuku da değil. Dünyada neler oluyor, Türkiye’de neler oluyor? Ya da dünyada neler oluyor da Türkiye’de olmayanlar neler?
Dünyanın yeni gündemi olan dijitalleşmeyi bu minvalde ele alacağız. Devlet için vatandaş için getirilerine ve götürülerine bakacağız.
İnsanlık tarihi incelendiğin her bir sorunun çözümünde teknik ya da teknolojik gelişmeler öne çıkmaktadır. Her bir çözümün gelişiminde teknik ya da teknolojik yeniliklerin izini sürmek mümkündür. Yeni teknolojiler, her daim yöneticiler açısından kolaylaştırıcı rolüyle bir sorun çözme aracı olmuştur. Dolayısıyla teknoloji, insanlık tarihi boyunca değişimi tetikleyen temel araçlardan biri olmuştur.
O zaman yöneticiler açısından teknik ve teknolojik gelişmeleri takip etmek önemli bir sorumluluktur. Türkiye gibi hızlı dönüşümlerin yaşandığı ülkelerde genellikle bu gelişimleri takip etmek güçleşir. Oysaki devletlerin ve yönetimlerin en öncelikli başlıklarındandır. Yalnızca bugün değil, geçmişte de bugün de yöneticilerin dünyadaki yeni gelişmeleri takip etmeleri zaruridir.
Tüm güçlüklere rağmen Türkiye son yirmi yılda önemli atılımlar ve yenilikçi yatırımlar yapabilmiştir. Türkiye açısından dijitalleşme yolunda atılan pek çok adım var. Aynı zamanda atılacak da çok adım var.
Yapılan tüm çalışmaların amacı yönetimlerin, vatandaşlarına daha iyi hizmet sunabilmesi, daha başarılı politikalar üretebilmesidir. O zaman bildiğimiz bir şey varsa bunu aktarabilmek, talep edenlere bu konulardan bahsedebilmek de bizim görevimiz olsa gerek.
Bendeniz de karınca kararınca bu adımlardan bahsetmeyi ümit ediyorum.
Tekrarlıyorum; vira bismillah.
Söylemeye, anlatmaya, bildiklerimi aktarmaya…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.