Dr. Orhan Ahmet Şener

Dr. Orhan Ahmet Şener

Bir Zamanların Top Sahası

Bir Zamanların Top Sahası

Bir asıra yakın bir tarih yaz aylarında ortalama on bin kişinin girip çıktığı eski beden terbiyesi il müdürlüğünden bahsediyorum. Atatürk stadı, halk dilinde ise top sahası benim gözümde ise adeta spor mabedi. Sporla ilgili kim olursa olsun yöneticisinden sporcusuna, malzemecisinden masörüne, şoföründen kulüp doktoruna, seyircisinden personeline kadar bu büyülü ortamdan nasiplerini almışlardır.  Beraberlik yarışma hırs ve kardeşlik mabedinden bahsediyorum.

10 yaşında girdiğim bu okuldan, açık basketbol sahalarında yazları sabah 8’den gece 12’ye kadar sıra bekleyen, oynamak için birbirleri ile yarışan, geceleri görevliler tarafından zorla çıkarttıkları bir ortamdı burası. 

Bana göre dünyanın en eski olimpiyat köyüydü burası. Etrafı duvarlarla çevrili;
2 yüzme havuzu, 2 çim futbol sahası, 1 toprak saha, bisiklet veledromu, 2 ulusal ve uluslarası turnuvalara uygun spor salonu, kamping alanı, biri kapalı tenis kortları, amatör branşların tamamını kapsayan ayrı ayrı spor salonları, açık ve kapalı restaurant.

Bir Zamanların Top Sahası

Türkiye’nin hangi ilinde Ankara ve İstanbul dahil böyle bir yapılanma bilen varsa beri gelsin… 
Yeni değil bu tesisler en yenisi elli yıllık. Buraya kadar tamam da…
Birazda olaya toplumsal ve sosyolojik yaklaşmak istiyorum. 
Klasik bir söz vardır buradan ‘ne sporcular ne milliler çıktı’ ülkemizi temsil ettiler… 
Doğrudur sağ olsunlar var olsunlar hepsine eyvallah.
Bu spor mabedinin havasını soluyanların arasından bakan çıktı, spor bakanı.. 
Merhum Fikret Ünlü, Maarif Koleji’nde beden eğitimi öğretmeniydi. Ermenekli spordan gelmiş, şivesiyle yöresinin özelliklerini taşıyan uzman kadrosunun oluşmasını sağlayıp binlerce beden eğitimi bölümü öğrencimize iş imkânı sağlayan abimiz, hocamız… Ruhu şad mekanı cennet olsun.
Spor genel müdürleri çıktı hatta Türkiye’nin en uzun genel müdürlüğünü yapan halen görevde olan hemşehrimiz Mehmet Baykan aramızdan gitti oralara. 
Turgut Özal’ın en başarılı bürokratı hemşehrimiz müsteşar Mustafa Keten çıktı, Konya’nın başarılı atletiydi. 
ürkiye’nin en iyi tiyatrocusu ve sinema starı Sumru Yavrucuk çıktı. Sumru Yavrucuk kimdi? Eski beden terbiyesi 1960 yıllarında görev yapmış merhum Sami Yavrucuk’un kızıydı. 
Spor daire başkanları, il müdürleri çıktı. Halen görev yapan il müdürleri var sanırım. Trabzon İl Müdürü Ozan Çetiner aklıma ilk gelenlerden.
Efsane müdür Necati Yeğenoğlu ve merhum Vezir Balcıoğlu’nun ismini anmadan geçemeyeceğim. Her iki müdürümüzde bir çok spor branşını bu tesislerimizde çalışmış ve başarılı olmuşlardır. 
İş adamları çıkmıştır, milletvekilleri çıkmıştır. Profesör Dr. Sait Gönen hem Konyasporun başkanlığını yapmış hem de millet vekili olmuştur.
Nazmi Sırıt, Süleyman Okur, siyasi ve iş adamlığı kimliğiyle camiada yerlerini almışlardır. 
Alper Arıkoğlu iş adamı ve yıllardır basketbol federasyonunda şehrimizi temsil etmektedir. 
Federasyon başkanları çıkmıştır. Erol Bülbül Konya’nın eskrim sporunun ilk öncülerindendir. On yıla yakın eskrim federasyon başkanlığını yaptı. Şu anda Türkiye’de ve dünyanın her yerinde en modern ve kaliteli spor tesislerini yapmaktadır. 

Bir Zamanların Top Sahası

Tekvando federasyon başkanı, aynı zamanda dekan olan Prof. Dr. Metin Şahin uzun yıllardır görev yapmakta ve ülkemize madalyalar kazandırmaktadır. 
Prof. Dr. Hasan Akkuş Halter Federasyonu Başkanlığı yaptı hatta Uluslararası Halter Federasyonu Birliğine Başkan bile seçildi. 
Öğrencimiz Talat Ünlü halen halter federasyonu başkanlığı yapmaktadır. 
Dekanlar, vali yardımcıları, silahlı kuvvetlerin tüm birimlerine değişik rütbelerde görev alan Konyalı başarılı subaylarımız bu spor tesislerinden çıkmışlardır. 
Akademisyen çıkmıştır yüzlerce aramızdan, rektör çıkmıştır, Prof. Dr. Kamile Perçin Akgül Antalya Akev Üniversitesinde.. Konya beden eğitimi bölümünde folklor dersine gelen meslektaşımızdı… 
Merhum Metin Cildam geçti  bu stadın salonlarından..Tozunu yuttu. Sorarım sizlere iki branşta milli olup ülkemizi temsil eden birini hatırlıyorsunuz? 
Ben bir tek Fenerbahçeli Can Bartu’yu hatırlıyorum, hem basketbolda hem de futbolda.
Meslektaşımda olan Metin Cildam hem voleybolda hem hentbolda defalarca ülkemizi temsil eden bir akademisyen örnek bir sporcuydu... 
Yattığı yer nur olsun.
Eski beden terbiyesi il müdürünün kardeşi Gürcan Uzcan bugün Türkiye'nin en büyük tekstilcisi..
Kadir Türkkan FIBA hakemliğine kadar yükselmiş bir basketbolcu abimiz..
Galatasaray'da koşmuş, aynı zamanda Milli olmuş atlet akademisyen Mehmet Kuş.
Türkiye’nin en iyi ürologlarından Prof. Dr. Bülent Yiğit aynı zamanda 30 yaşındayken görevli gelmiş olduğu Meram Tıp Fakültesinde ilk böbrek nakli ameliyatında yer almıştır. Bu Konyalı hemşehrimiz sıkı durun 9 yaşında Konya İdman Yurdu formasıyla Ankara’da memleketimizi temsil etmiştir. 
Aşağı yukarı her branştan milli takıma sporcu çıktı bu tesislerden. Ateşe çıktı hatta büyük elçi bile çıktı bu mabetten.  Bizlerin kuşağına şöyle bir tarihte yolculuk yapmak istedim. Maalesef bu tesisler, anılar ve duygular belleklerimizde kaldı. Ama bir spor adamı olarak beni sevindiren belediyelerin her semte spor sahaları, özellikle yüzme havuzları ve tenis kortları yapmaları göz kamaştırıcı oldu…  
Sağ Olsunlar.

Bir Zamanların Top Sahası

Sancak’taki Selçuklu Belediyesi’nin yüzme havuzunu bir görmenizi isterim. Türkiye’de ilk kez klor ve kimyasal maddeler yerine tuz kullanılan tek havuz olma özelliğini taşımaktadır. 
Bir yazımın daha sonuna geldim, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ne demiş; “Ben sporcunun zeki, çevik ve ayını zamanda ahlaklısını severim.”
Bu söze şapka çıkartılır… 
Konyalı sporcu hemşehrilerimiz yıllarca aynen bu desturdan hareket etmişler ve başarılı olmuşlardır. 
Yaşayanlara sağlık ve mutlu günler, yaşamını yitirenlere Allahtan rahmet dilerim. 
Aileleri her zaman gururla bahsedebilirler bu özel insanlardan. 
Selam ve saygılarımla.. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Dr. Orhan Ahmet Şener Arşivi