Bugünün suyu yeterli, peki ya yarın?
Geçen haftaki yazımda sizlere atık sorunundan bahsederek geri dönüşümün önemini anlatmıştım. 5 Haziran Dünya Çevre Günü haftası dolayısıyla bu hafta çok daha önemli, çevremiz için büyük bir problem teşkil eden bir sorundan bahsedeceğim.
Su…
Bir diğer adıyla H2O. Dünya’daki canlıların yaşaması için ihtiyacı olan en önemli kaynak.
Dünya yüzeyinin % 74’ü su ile kaplı ama bu suyun sadece % 2.5’i tatlı su. Bu tatlı suyun ise büyük bir bölümünü buzullar ve yer altı suları oluşturuyor ve kullanım için yalnızca tatlı suyun % 1.2’si kalıyor. Yani aslında yeryüzündeki suyun sadece % 0,0063 diğer oranla 100.000’de 6’sını kullanabiliyoruz. Ülkemizde ve Dünya’da gün geçtikçe bu az orandaki önemli kaynak tükeniyor.
İnsanlar ortalama günde 2 litre su içiyor. Fakat aslında dolaylı yoldan tüketilen su oranı çok daha fazla.
1 elmada 125 litre,
1 fincan kahvede 140 litre,
1 hamburgerde 2400 litre,
1 pamuklu tişört üretiminde 2700 litre ortalama su kullanılıyor. Duşta, lavaboda, mutfakta ise binlerce litre su israf oluyor.
Türkiye’de son 15 yılda su tüketimi tam 4 kat artmış durumda. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi şehirlerde nüfusun artması ve nüfusun şehirlerde birikmesi sonucu su kaynağı oranları kritik seviyelerde. Son aylardaki yağışlarla Haziran 2021 itibariyle İstanbul barajlarının ortalama doluluk oranı % 76 seviyelerine çıkabilmişken, Ankara barajlarının doluluk oranı % 32 ile kritik seviyelerde. Konya’da da durum hiç farklı değil. Altınapa’da %48, Bağbaşı’nda ise %33 doluluk oranı söz konusu.
2030 yılında nüfusun artması ve kaynakların tükenmesi ile Türkiye nüfusunun % 65’inin su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.
Peki durum böyleyken yarının suyu için neler yapabiliriz?
Bulaşıkları sudan geçirmeden makinede dolu bir şekilde yıkayarak, yıkama başına 57 litre,
Duş süresini 5 dakika ile sınırlı tutarak yılda 1500 litre,
Klozet rezervuarlarına pet şişe koyarak sifon başına 2,5 litre,
Sızdıran muslukları tamir ederek günde 15 litre,
Diş fırçalarken musluğu kapatarak yılda 8 ton suyu israf olmaktan kurtarabiliriz.
Bunların dışında evlerimize gri su ve yağmur suyu geri dönüşüm sistemleri kurarak yine litrelerce sudan tasarruf edebiliriz.
Yeryüzünde ve ülkemizde milyonlarca insan yaşıyor. Evet, biliyoruz insanların hepsi bu konuda bize yardımcı olmayacak ama bizler su tüketimine dikkat ederek milyarlarca litre suyu israf olmaktan kurtarabilir, yarınlarımıza daha fazla yaşam kaynağı bırakabiliriz.
Unutmayın, “Biz dünyayı atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan emanet aldık.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.