Bitçoin: Dijital Maden
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Bitcoin şüphesiz kripto (Şifreli) para piyasasının en çok yatırım alan üyesi. Ülkemizde de sıkça duymaya başladığımız Bitcoin birçok kişi tarafından da kullanılmaya başlandı. Öyle ki bir düğünde damada arkadaşı hediye olarak Bitcoin’den para transferi yapmıştı. Yine son derece ilginç bir haber de Japonya’dan gelmişti. Japon bir şirket çalışanlarının maaşının bir kısmının Bitcoin’le ödeme seçeneği sunacağını açıkladı. Peki bu bitcoin nedir? Nasıl kullanılır? Nasıl güvenli bir şekilde yapılır? Kısaca değinelim. Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılmış, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir. Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse edilen Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltma ise BTC’dir. O yıllarda çok fazla bilinmeyen ve popülaritesi olmayan Bitcoin şimdilerde adından söz ettirmektedir. Ve birçok yatırımcının merceğine girmiştir. Bitcoin kripto (şifreli) para piyasalarında işlem görüyor. Aslında Nakamoto’nun kimliğinin öneminden çok burada kullandığı teknolojinin de ne kadar önemli olduğunu görmek gerekir. Teknolojiyi iyi kullanması da Bitcoin’in yükselişini hızlandırmıştır.
Bitcoin üretimi için mining (madencilik) tabiri kullanılıyor. Bitcoin’de esas olan şey Proof-of-Work konseptine sahip olmasıdır. Proof-of-Work (iş ispatı yani istek sahiplerinin ne kadar hevesli olduklarını anlayabilmek için onlardan talep edilen fedakârlığı ispat etme eylemine verilen isimdir. Dijital madencilik de diyebiliriz. Bitcoin’de diğer bir kazanma şekli ise kura çekimi yapılmasıdır. Aslında bu sistem şanslı olanın kazanacağı gibi görülse de işlem gücü bakımından güçlü olanın kazanacağı bir sistemdir. Bu kura sisteminin çok da adil olduğunu söylemek zor.
Bitcoin’i nasıl kullanıyoruz?
Bunun için sanal cüzdan oluşturmamız gerekiyor. İstediğimiz kadar cüzdan oluşturabilme imkanımız bulunmakta ve özel bilgilerimizi vermeden rahatça oluşturabiliyoruz. Bu sanal cüzdanımız ile para alıp satabilir ve alışveriş bile yapabiliriz. Bitcoin’i daha güvenli kullanmak için ne yapmamız gerektiğini ise uzmanlardan öğreniyoruz. Yatırımı yapacağımız şirketi belirleyip, üyeliğimizi oluşturduktan sonra 2FA özelliğini devreye sokmamız gereklidir. Bunu devreye sokarak çift aşamalı güvenlikle hesabımızın hacklenmesini en aza indirmiş oluyoruz. 2FA için SMS desteği almamız gerektiğini söyleyen uzmanlar ayrıca bunun için Google’nin uygulaması olan Authenticator’ı kullanmamızı öneriyorlar. Bu uygulama sayesinde her girişimizde ayrı bir şifre gelerek hesabımızı daha güvenli hale getirmiş oluyoruz. En önemli sorulardan biri de Bitcoin’in nasıl işlediği ile ilgilidir.
Herhangi bir üretilmeyen Bitcoinler, Bittorent ağlarına benzer şekilde noktadan-noktaya dağıtık bir ağ özelliği gösterir. Bu ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktalara anında ulaşır, böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı kayıtlara geçer. Böylece toplanan kayıtlar blok adı verilen yapıların içinde yer alır. Her bir blok üzerinde yüksek işlem gerektiren bir hash algoritması uygulanarak, belli bir sıfır sayısıyla başlayan ifadenin bulunması istenmektedir. Yaklaşık 10 dakikada bire tekabül eden bu işlemi gerçekleştiren ilk kullanıcıya sıfırdan 50 BTC (şu anda 25 BTC) ödül olarak verilir. Böylece Bitcoin'ler emisyona sürülmüş olur. Birçok kripto para çeşitleri olmasına karşın insanlar neden Bitcoini seçmişlerdir? Aslında cevabı Bitcoin’in son dönemde medya da çok popüler hale gelmesi insanların bir merakla buna yönelmelerine neden olmuştur. Bitcoin ile ilgili gerek siyasilerden gerek finansçılardan uyarılar gelse de Bitcoin çılgınlığı bir süre daha devam edecek gibi görülüyor. Yeni düny'nın yeni para birimi olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.