Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

NFT DÜNYASI

NFT DÜNYASI

Dijital dönemin her geçen gün arttığı bir dünya da yaşıyoruz. Her yıl yeni bir yenilik hayatımıza giriyor. Bunlardan biri de “NFT” dir. Nedir bu NFT ? İngilizce olarak 'Non-Fungible Token' olan NFT, karşılıksız token anlamına gelmektedir. Bunun anlamı şu, temelde yalnızca size ait olan , türünün ünik ve tek örneği bir dijital varlık olmasıdır. Blok zincirinde bulunan bir para birimine denk gelen token; Ethereum ya da Bitcoin gibi kripto para birimlerinde takas edilebiliyorken NFT’de coin edilemiyor çünkü NFT, kopyalanması imkansız olan dijital bir imzaya sahiptir. Dijital dünyadaki 'orijinalliği' ifade etmektedir. NFT teknolojisi özellikle müzik, oyun, film ve benzeri sanat yapıtlarının değiştirilmesini veya taklit edilmesinin önüne geçebilmek için tasarlanmış ve daha sonra popüler hale gelmiştir.

 

NFT  hem finans alanında hem de sanat dünyasında popüler olmuştur. Son zamanlarda sanatla eşdeğer tutulmuştur. Aslında olan sanat üretiminin teknoloji ile beraber olmasıdır. NFT dijital ürünlerin sahipliğini kanıtlayabildiğimiz benzersiz bir tanımlayıcı rolünü de üstlenmektedir.

 

NFT bize yalnızca dijital işlerin soyut yapılarını destekleyen bir sistem sunar. Elle tutamadığımız sanat yapıtlarının aidiyetini tescil eder, bu sayede yapıtların el değişiminde güvenli bir ortam sunar. Sanatçı ile alan kişi arasında doğrudan bir iletişim kurulmasına yardımcı olur. Yani NFT’ler, kripto sanat çağının tapu sicil kayıtlarıdır. Dijital yapıtların tescillenmesini ve sürekliliğinin devam etmesini sağlamaktadır. NFT; resim, şarkı veya video şeklinde de bulunabilmektedir.

 

NFT ilk olarak 2017 yılında ortaya çıkmıştır. İlk olarak bir sanat projesiyle bir araya gelmesi de aynı yıl içerisinde olmuştur. Cripto Punks ( Kanadalı yazılımcılar tarafından ethereum blok zincirinde yeri doldurulamaz bir token) ile başlayıp daha sonra farklı projelerle devam etmiştir. Bir süre gündemde yer almayan NFT, 2020 yılına hızlı bir giriş yaparak  Beeple takma adlı sanatçının çalışmalarından birinin NFT’si yaklaşık $69 milyon satılmıştır.  Bu atılım ve canlanma dünyayı kasıp kavuran pandemi dönemine dek gelmiştir. İnsanların sanal ortama daha fazla rağbet göstermesi de NFT nin daha tanınır olmasını sağladı. Sanatçılarda pandemi döneminde çalışmalarını sanal ortama daha rahat aktarabilmişlerdir. Dünyanın her tarafından koleksiyonerler ile iletişime geçebilmişlerdir.

 

Değişken olarak gördüğümüz gerçek para birimlerinin aksine, “değişmez” NFT varlıkları benzersiz bir sanat eserleridir.  Bunu Türkiye’de ilk yapan Galatasaray spor kulübü olmuştur. Yine bir dönem viral olan bir ‘tabut dansı’ videosu da NFT dünyasında $1 milyon satıldı. Bunun gibi nice viral video ileride NFT dünyasında satılacak gibi duruyor.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi