Mustafa AYCAN

Mustafa AYCAN

"Ne yapamazsın?" değil "Neler Yapabilirsin?"

"Ne yapamazsın?" değil "Neler Yapabilirsin?"

Engellilerin yaşadıkları sorunlara dikkati çekmek ve taleplerine ilişkin toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla her yıl 10-16 Mayıs "Dünya Engelliler Haftası" olarak kutlanıyor. Bu kapsamda, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede engellilerin toplumsal hayata eşit katılımının önünü açacak, eğitim, sağlık ve güvenlik gibi farklı alanlardaki sorunlarını dile getirmelerini sağlayabilecek etkinlikler düzenleniyor. Bu sayede, engelli vatandaşların önündeki engellerin kaldırılması ve yaşam kalitelerinin artırılması amaçlanıyor.

Bu kısa hatırlatmadan sonra gelelim yazımıza konu olan aut-in güncellemesindeki, ne yapabilirsin? Sorusu yerine, neler yapabilirsin? Sorusunun hangisinin toplumda değer ve istihdam oluşturma konusunda daha verimli sonuçlar doğuracağı olgusuna.

Bir kaç örnekle, aslında engelin çok daha başka yerlerde olduğunu, gösteren, çoğunu engelsiz diye tabir ettiğimiz bireylerin birçoğunun denemeye dahi cesaret edemeyeceği örneklere;

# Genç yaşta kas erimesi hastalığına yakalanan ve bu sebeple Darülacezeye yerleşen 52 yaşındaki Hikmet Nazlı, her gün tekerlekli sandalyesiyle sokaklardaki güvercinleri besliyor.

# Türkiye'nin görme engelli ilk dağcısı ve milli atleti Necdet Turhan, 15 yıl önce hedeflediği "5 Kıtada 5 Maraton 5 Zirve" adlı projesini tamamladı.

# Çocukken geçirdiği kazada iki kolunu ve bir bacağını kaybeden milli yüzücü Yusuf Oğur, engellerini yüzerek aştı. Oğur, 3 yılda 24 madalya ve 4 Türkiye şampiyonluğu kazandı.

# Mert Yakıştır, Antalya'da Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Merkezindeki öğrencilere 3 boyutlu yazıcı, mobil uygulama ve geliştirme alanlarında eğitim veriyor.

# Küçük yaşta geçirdiği beyin ameliyatı sonrası görme yetisini kaybeden 10 yaşındaki Ada Karakocaoğlu, duyduğu müzikleri notaya ihtiyaç duymadan piyanoda çalabiliyor.

# Kas erimesi nedeniyle tekerlekli sandalyede hayatını devam ettiren Gamze Kılıç, entübe edilmesinin ardından solunum cihazıyla sınıfta ders anlatmaya devam ediyor. Kılıç, aynı zamanda "trakeostomi"yle ilgili sosyal medya hesabı üzerinden aynı durumdaki hastalara umut veriyor.

Evet dostlar aslında çok daha fazla örnek verebiliriz. Bu örnekler yakın tarihlerde gerçekleşmiş olan, azmin zaferi hikayeleri.

Büyük resme bakarak, bir beyin jimnastiği yaptığımızda hangisini, hanginiz başarabilirdiniz.

O halde, bu yılki Dünya Engelliler Haftası'nı milat bilip, doğru soruyu sormaya başlıyoruz. Ne yapamazsın? yerine, neler yapabilirsin?

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa AYCAN Arşivi