Derebucak’ın Tarihi ve Doğal Güzellikleri: Çamlık Mağaraları
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün koruması altında olan Çamlık mağaraları Türkiye’nin saklı güzelliklerinden biridir. Jeomorfolojik açıdan oldukça zengin bir bölge olan Çamlık, Konya’nın Derebucak ilçesi sınırları içerisinde kalmaktadır. Çevresi Küpe dağı ve Toroslar ile kuşatılmıştır. Çamlık mağaraları Konya merkeze 145 km, Antalya’ya ise 230 km uzaklıkta olup, Konya-Beyşehir-Antalya karayolu üzerinden ulaşım sağlanmaktadır.
İyi gelişmiş tektonizma sayesinde, bu bölgede “Toros Karstı” olarak bilinen sistem içerisinde çok sayıda mağaranın oluştuğu ortamı ortaya çıkmıştır.
Çamlık mahallesinin kuzeydoğusunda bulunan pınarlardan boşalan suyun oluşturduğu dereler ile Dumdumalanı’ndan gelen kol birleşerek Uzunsu Deresini oluşturmaktadır. Uzunsu Deresi Çamlık’tan geçtikten sonra Körükini ve Suluin Mağarası’na girmekte, yeraltında yaklaşık 1300 metre yol kat ettikten sonra yüzeye tekrar çıktığı noktadan itibaren Balat Deresi adını almaktadır.
Çamlık mahallesinin yerleşim alanında antik dönemde Grek, Roma ve Bizans uygarlıklarına ait yerleşim izleri bulunmaktadır. Suludere mevkiinde bulunan mağara duvarında yer alan Hz. İsa ve on iki havarisine ait resimler son derece güzel bir sanat eserini ortaya koymaktadır. Asarlık mevkiindeki su sarnıçları, Malas mevkiindeki Bizans dönemine ait şapel yöredeki tarihi kalıntılara bir başka örnek olarak gösterilebilir. Bunların dışında Gavurbeşiği Mağarası içerisinde duvarda Bizans Dönemi’ne ait freskler bulunmaktadır.
Çamlık Mağaraları Tabiat Alanında birçok mağara bulunmaktadır. Bunlardan Balatini mağarası 1830 m uzunluğa sahip olup, 45 m yüksekliğinde olan en güzel mağaralardan bir tanesidir. Ayrıca Körikini, Suluin, Dede Tarlası, Baraj, Asmacini, Döllüköğü, Delik, Devrend, Eski Düden, Mastaltı Düden gibi doğal güzellikte olan birçok mağara bulunmaktadır. Yine hem tarihi hem doğal güzellikte olan bir başka mağara ise hidrolojik bir önemi olmamasına karşın duvarlarında Bizans döneminde yapılmış fresklerin olduğu Gavur Beşiği Mağarasıdır. Bu mağara da farklı renklerden yapılmış duvar resimleri olmasından dolayı yöre halkı tarafından boyalı mağara olarak da adlandırılmaktadır. Hristiyanlığın yayılmasında etkin rol alan Hz. İsa’nın havarilerinin betimlendiği bu duvar resimleri son derece önemlidir. Gelecek kuşaklara aktarılması açısından aciliyetli koruma altına alınması da gerekmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.