Zemruta Antik Kenti
Tarihi süreç içerisinde Konya’nın her bölgesinde çeşitli büyük ve küçük kırsal tarihi yerleşimler kurulmuş ve yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Şüphesiz antik dönemde Lykaonia bölgesi olarak adlandırılan günümüzde Konya ve Karaman sınırlarını içerisine alan bölgede pek çok yerleşim yeri mevcuttur. Bunlardan bir tanesi de Kuzey Lykaonia bölgesinde yer alan Zemruta ören yeridir.
Bu yerleşim birimi günümüzde Altınekin ilçesinin Koçyaka köyü sınırlarında yer almaktadır. Bu kırsal taşra yerleşim birimi Konya şehir merkezine 65 km uzaklıkta, Altınekin ilçe merkezine ise 12 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Geç Antik Çağ’da Congusso (Altınekin), Perta (Giymir), Savatra, Caballacome gibi antik yerleşim birimleri ile sınır komşusudur. Bu bölgede aynı zamanda 15. yy. da tarihi ticaret yolu güzergahı üzerinde bulunan Zulmanda (Zalmanda) Hanı’da yer almaktadır. Bu hanın yapım aşamasında da çevrede bulunan devşirme malzemelerden yararlanılmıştır.
Günümüzde restore edilmiş olan bu han Zıvarık Hanı, Obruk Hanı, Sultanhanı gibi tarihi kervansaray yolu üzerinde konumlanmıştır.
Zemruta geç antik çağ kırsal yerleşmesinde tespit edilen bir mezar taşında yazıt bulunmaktadır. Bu adak yazıtında; “Zeus Zemrutenos” isminin geçmesi burada Zeus ile özdeşleştirilmiş yerel bir temsilcisi olabileceği inancı hakimdir.
Geçmişten geleceğe kültürel mirasımızın korunup yaşatılması dileğiyle.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.