Ömer KULEKAYA

Ömer KULEKAYA

ALMANLAR, YAHUDİLERİ SEVMEZ

ALMANLAR, YAHUDİLERİ SEVMEZ

Nazilik, hedefi Yahudilerin ve istenmeyen grupların Alman toplumundan temizlenmesi olan ırkçı bir ideolojiydi. Bunun herhangi bir temeli veya mantığı yoktu. Hitler ve Nazilerin, Yahudileri kötü muamele ve katliam için hedef almalarının nedeni, Yahudilerden nefret eden azılı antisemitistler olmalarıydı.

Naziler ilk başlarda yaptıkları propagandalarda iki adet merkezi ve yanlış iddiada bulundular: bunlardan birincisi, Alman Yahudilerinin 1. Dünya Savaşı’nda Almanlara ihanet ettiği ve yenilgiden sorumlu olduğu, ikincisi de Yahudilerin 1920’lerin sonunda ve 1930’ların başında Almanya’nın yaşadığı ekonomik buhrandan sorumlu olduğuydu. Bu da global Yahudi komplosu konusunda daha büyük bir yalan ile bağlantılıydı.

whatsapp-image-2023-11-28-at-15-30-18.jpeg

Üçüncü Reich sırasında, telkinin odak noktası, “Ari” ırkın saflığını kirleten faktör olarak görülen Yahudilerin ortadan kaldırılmasıydı. Bunun Almanya içindeki daha eski antisemitizm geleneklerinden ilham alma yolları tartışma konusu olarak kalmakta.

Yahudi nefretinin Avrupa toplumunda uzun bir geçmişi vardır. Katliamlar ve sürgünler, orta çağlarda ve hatta modern devirde Avrupa’daki hemen hemen her ülkenin geçmişinde bir leke halindedir. Bu durum, Yahudilerin Hristiyan yetkililer tarafından “İsa’nın katilleri” olarak tanımlanması ve antisemitik stereotiplerin sanat ve edebiyatta sürekli olarak işlenmesidir. 19. yüzyılda, inanç yerine “kanı” temel alan ırksal farklılıklar ve üstünlük konusundaki inançlarla birleşen din temelli Yahudi nefreti, modern antisemitizmin yolunu çizdi.

Öncü Holokost tarihçisi Raul Hilberg, Yahudi nefretinin çağlardır evrim geçirmekte olmasına rağmen yöntem ve amaçlarda önemli tutarlılıklar bulunduğunu savundu: “Hristiyan misyonerler bunu şu şekilde söyledi: Aramızda Yahudi olarak yaşamaya hakkınız yok. Onların ardından gelen seküler yöneticiler şu iddiada bulundu: Aramızda yaşamaya hakkınız yok. Nihayet Alman Nazileri işe son noktayı koydu: Yaşamaya hakkınız yok.

whatsapp-image-2023-11-28-at-15-30-19.jpeg

Dünya Yahudi Kongresi tarafından yapılan araştırma, Alman nüfusunun dörtte birinin "Yahudi düşmanı" (antisemitik) görüşlere sahip olduğunu ortaya koydu. Araştırmanın sonucunda göre ayrıca Almanların yüzde 41’i ise Yahudilerin “Holokost hakkında çok fazla konuştuğunu” düşünüyor.

100’den fazla ülkede ofisi bulunan Dünya Yahudi Kongresi’nin Almanya’nın Halle kentindeki sinagog saldırısından sonra yaptığı araştırma, Almanların Yahudilere bakış açısına ilişkin dikkat çeken sonuçlar ortaya koydu.

Kongre’nin bin 300 Alman’ın katılımıyla yaptığı araştırmada, ankete katılanların yüzde 20’den fazlası Yahudi halkın ekonomi, uluslararası finans piyasaları ve medya üzerinde "çok fazla güce" sahip olduğunu düşünüyor. Yüzde 22’sine göre ise “insanlar, Yahudilerin davranışları yüzünden onlardan nefret ediyor”.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer KULEKAYA Arşivi