Ömer KULEKAYA

Ömer KULEKAYA

Kimyanın gücü

Kimyanın gücü

Lady Day olarak bilinen Xin Zhui, Antik Çin’deki Batı Han Hanedanlığı döneminde Dai’nin merkeziydi. Mezarı 2000 yıl sonra yanında bıraktığı eserler ve belgelerle birlikte Çin’de Mmawangdui adında bir tepede bulundu . Cesedin tüm organları sağlam hiç bozulmamış ve damarlarında az miktarda A tip kan da bulunmuştu. Saçları ve kirpikleri hâlâ aynı şekilde duruyordu. Midesinde kavun tohumları bulan bilim adamları onun yaz mevsiminde öldüğünü ön gördü. Diğer bir taraftan bakınca kavunu yedikten sonra öldüğü anlamına da geliyor. Herkesin merak ettiği tek soru vücudunun içine batırıldığı

gizemli sıvı, hafif asidikti ve içinde bir miktar magnezyum bulunuyordu. Vücudunun bu kadar uzun süre korunmasına yardımcı olan bu sıvıydı. Bilim insanları hâlâ bu sıvının tam olarak ne olduğunu bilemiyorlar.

Sizce bu gizemli sıvının içindeki diğer maddeler tam olarak ne?

Günümüzde bununla ilgili çok çalışma olmadığını görmekteyiz bu 2000 yıllık cesedi gizemli kılan en büyük etken de budur. Geçmiş tarihlere baktığımızda böyle sıvılar olmadan da hiç bozulmayan cesetler var. Sizce onların en büyük sırları neler?

Bu ceset de fotoğrafta gördüğümüz üzere hâlâ saçında bir bozulma görülmemektedir. Günümüzdeki halinden şuan için bir fotoğraf yok eğer hâlâ bozulmamışsa kullandıkları sıvının çok etkili olduğunu burdan anlayabiliyoruz…

Geçmiş tarih, yaşanılan olaylar ile ilgili sebebi bilinmeyen, bulunamayan bir sürü şey ile dolu. İşte bilim adamlarının mantıklı açıklamalar getirmekte zorlandığı olaylar...

Günümüzden 5.300 yıl önce cinayete kurban giden mağara adamının yaralarını inceleyen bilim adamları şok bir sonuçla karşılaştı.

1991 yılında İtalyan Alpleri’nde bulunan 5300 yıllık mağara adamı Otzi’nin üzerinde çalışan bilimadamları, cesedin yaralarında alyuvar hücreleri bulmayı başardı.

Kan hücreleri çok kolay bozulduğu için bu denli eski örneklerde normalde kan örneği bulmak mümkün olmuyordu.

Otzi üzerinde yapılan ilk incelemelerde de kan kalıntısına rastlanmamıştı.

Royal Society Interface adlı dergide yayınlanan araştıma Otzi’yi mükemmel bir biçimde muhafaza eden koşullar sayesinde ölümünden kısa bir süre önce akan kanının da korunmuş olduğunu ortaya çıkardı.

Otzi’nin kanı şimdiye dek elde edilmiş en eski kan örneği.

Ve bu bulgu dünyanın en eski cinayeti olarak adlandırılan hikayede yeni bir ipucu.

Otzi bir kaç doğa yürüyüşçüsü tarafından sırtına bir ok saplı şekilde bulunduğundan beri bilim adamları mağara adamının ölümünün detaylarını ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Otzi’nin ölmeden önce yediği son yemek de tespit edildi.

Araştırmayı gerçekleştiren bilim adamları kan hücrelerini bulmakta kullandıkları  tekniklerin gelecekte çağraş cinayetlerin aydınlatılmasında da kullanılabileceğini düşünüyor.

 

 

 

Kimyanın gücü

 

5300 yıllık İtalyada bulunan ceset

 

 

Kimyanın gücü

Bal mumu heykeli ile ve cesedinde kan bulunan Lady

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer KULEKAYA Arşivi
SON YAZILAR