28 TEMMUZ DÜNYA HEPATİT FARKINDALIK GÜNÜ
Hepatit son yıllarda adını kanser ve AİDS gibi rahatsızlıklarla sıkça duyuran bir rahatsızlık. 28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü olması sebebiyle bu yazıyı derlemiş bulunuyorum. Hepatit in A B ve C gibi bir takım sınıflandırılmış rahatsızlıkları vardır. Ve hepatit virüslerle bulaşan ve karaciğerin yaygın iltihabına neden olan bir rahatsızlıktır. Virüslerin dışında ilaçlar, toksik maddeler alkolde ve hepatite neden olabilir. A tipi Hepatit A virüsünün neden olduğu hepatittir. Yaklaşık %99’u kendiliğinden ve tam olarak iyileşir. Kalıcı bir rahatsızlık da bırakmaz. Hepatit B, hepatit B virüsünün neden olduğu bir rahatsızlıktır. %15 ila 25 oranında kalıcı hasar bırakır. Bunun sonucunda taşıyıcılığı yani karaciğer sirozu, karaciğer kanseri ve karaciğer yetmezliği gibi ölümlere neden olabilmektedir. C sınıfı ise, Hepatit C virüsün neden olduğu hepatittir. Yaklaşık %80 oranında ilerleyerek karaciğerde kalıcı hasar bırakmaktadır kanser riski yüksektir. Hepatit A, su ve besin maddeleri ile ağızdan bulaşan bir virüstür. Bulaşma da temizlik hijyene dikkat edilmemesinden dolayı olur. El temizliğine dikkat edilmesi önemlidir. Hepatit B ve C kan ve vücut sıvılarıyla bulaşmaktadır. Özellikle diş çekimi gibi tıbbi girişimler, kanla nakilleri ve cinsel yolla bulaşan bir rahatsızlıktır. Hepatit B cinsel yolla bulaşması ön planda iken hepatit C kan yoluyla bulaşması ön plandadır.
Hepatit A virüsleri ile oluşan rahatsızlık ülkemizde çok yaygındır. Yani farkında olmasak bile hepatit A yı büyük ihtimal çocukluk çağında geçirmişizdir. Sıklıkla görülür ve görülen belirtileri iştahsızlık halsizlik, karın ağrısı bulantı kusma idrar renginde koyulaşma cilt ve göz rengi de sararmadır. Tanı en yakın sağlık kuruluşunda bir takım kan testleri ile olmaktadır. Tedavi, akut olanların bir tedavisi yoktur ama bazı hastalar hastanede yatarak tedavi edilirler. Özellikle yağsız yiyeceklerin yenmesi özellikle bal gibi yiyeceklerin menüde ön planda olması bu akut olan 4-6 haftada geçer ama Hepatit B içinde iyileşmiş olsa bile virüs altı aydan fazla kanda bulunmaya devam eder ve eğer altı aydan fazla devam ediyorsa kronikleşmiş demektir C enfeksiyonları için tedavi seçenekleri vardır. Vücut sıvılarıyla hastalık bulaştırılabilir.
Hepatit için korunma ve öneriler:
Hepatit A için;
•Eğer Hepatit A’ ya karşı bağışıklığınız yoksa mutlaka aşılanın.
•Dışkı değmiş su ve yiyeceklerle bulaştığı için; her tuvaletten sonra, yemek hazırlamaya başlamadan ve yemek yemeden önce mutlaka ellerinizi yıkayın.
Hepatit B ve C için;
•Hepatit B’ye karşı bağışıklığınız yoksa mutlaka aşılanın.
•Diş fırçası, jilet, tırnak makası gibi kişisel bakım malzemelerinizi kimseyle paylaşmayın.
•Güvenli seks için mutlaka prezervatif kullanın!
•Dövme, piercing gibi girişimlerin riskli olduğunu unutmayın.
•İlaç bağımlığınız var ise enjektörünüzü paylaşmayın.
•Hepatit B taşıyıcı ya da hastasıysanız tıbbi bir girişim öncesi mutlaka hekiminize haber verin!
•Hepatit B taşıyıcı ya da hastasıysanız kesinlikle kan ve organ bağışında bulunmayın!. Esen kalın..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.