Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

İYİ HİSSET KİLO VER

İYİ HİSSET KİLO VER

Kitap özetleri tekrar devam edelim. Kitabın adı “İyi Hisset Kilo Ver’’ Yazan Rangan Chatterjee. Daha geniş bilgi için okumanız tavsiye edilir. Gelin biz özet geçelim.

Karbonhidrat kesmeyi denediniz; Oruç tuttunuz, artık meyve suyu içemeyecek duruma gelene kadar meyve suyu içtiniz. Spor salonlarında gelmediniz ama her nedense ne yaparsanız yapın o kilolardan bir türlü kurtulamadınız. Şimdi bunun neden böyle olduğunu ne niye bu fazla kilolarınızdan kurtulamadığınızı keşfetmek üzeresiniz. Tabii bu sizin hatanız değil. Vücudunuz yapması gerekeni yapıyor. Bu kitapta yazar aslında size, nasıl sağlıklı bir yaşam süreceğiniz konusunda bir rehber sunuyor. Bu kitapta şunları tema halinde geçiyor. 1. Yeme alışkanlığımızı etkileyen sinyaller bazen etkisiz olabilir. 2. Kilo vermek istiyorsanız doğru zamanda yiyin, hareket edin ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun. 3. Yemek yeme ile ilgili birkaç alışkanlığınızı değiştirmek, kilo verme hedefleriniz için harikalar yaratabilir.

Bize ne zaman yemek yememiz ve ne zaman durmamız gerektiğini söyleyen biyolojik sinyaller bazen dengesizleşebilir ve sorunlara neden olabilir. Örneğin arabanızın benzini bitti, hemen aracın benzin göstergesi yanar. Bu sinyali görmezden gelirseniz arabanız durur ve yolda kalırsınız. Oldukça basit değil mi? Aslında bedenlerimizde farklı değil, benzin yerine yiyeceğe ihtiyacımız var ve ışık yerine açlık hissediyoruz. Ancak bazen sinyallerimizle ilgili işler ters gidebilir. Bazen ekstra enerjiye ihtiyacımız olamasa bile sistem bize ihtiyacımız olmayan yağları depolamamızı söyler. Kilo vermenin ilk adımı işte bu sinyalleri anlamaktır.

Dört tane önemli sinyal var. 1.si açlık, 2.si ne zaman durmanız gerektiğini bize bildiren sinyal. Ki bunu da leptin (doyduğumuzu bize bildiren sinyal). Bu hormon ile ilgili sorun sizi aşırı yemeye yatkın hale getirebilir. 3.sü, vücudumuza yağ ve insülin depolamasını söyleyen sinyaldir. Vücudumuza yağları parçalamayı bırakmasını ve az önce yediğimiz kalorileri yakmaya başlamasını söyler. 4.sü ağrılık noktamız var. Bu, beynimizin bizi için ideal olarak belirlediği ağırlıktır. Kilo vermeye başladığınızda, vücudunuz bu noktada kalmanız için açlığınızı ve metabolizmanızı ayarlayacaktır. Aşırı yağlı olan kişiler genellikle çok yüksek ağırlık noktasına sahiptirler. İşte tüm bunların en iyi yanı tüm bu sinyalleri sıfırlayabilme olanağına sahip olmanızdır.

Fazla kilolardan kurtulmak istiyorsanız, günün doğru saatinde yemek yiyin. Hareket edin ve iyi bir gece uykusu aldığınızdan emin olun.

2 grup üzerinde yapılan bir araştırmada, katılımcılara günün farklı saatlerinde aynı miktarda yiyecek verdiklerinde, birinci grup en fazla günün ilk yarısında, ikinci grup ise en fazla günün ikinci yarısında aldı. Sonuç olarak birinci grup, çalışma boyunca önemli ölçüde daha fazla kilo verdi. Bu şu demek; Kilo vermekte zorlanıyorsanız, kalorilerinizin çoğunu 15:00’ dan önce alın ve nispeten daha hafif bir akşam yemeği tercih edin.

İnsanların çok sık diğer bir sorunu da, çok sık yemek yemektir. Bu bildiğimiz gibi, vücuda yağları parçalamayı bırakmasını ve yeni yediğimiz yakıtı kullanmaya başlamasını insilün hormonu ile yapmaya başlar. Sürekli atıştırma vücudumuzu yağ deposu modunda tutabilir. Bu nedenle günde 3 öğün yemek yemek ve atıştırmayı sınırlamak en iyisidir.

Bir diğer önemli unsur. Hayatımıza hareketi dahil etmektir. Bu tabii ki yorucu bir egzersiz değildir. Bunu yerine harekete odaklanmalıyız. Bu inanın kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Mesela bir yere gideceğinizde arabayı daha uzağa park edebilmek, evin etrafında ağırlık antrenmanı yapmak yürümek gibi…

Son olarak, iyi bir gece uykusunun önemi asla yadsınamaz. Yetersiz uyku kilo vermeyi daha da zorlaştıracaktır.. Bilim ayrıca uyku yoksunluğunun kilo alımını çok daha olası hale getirdiğini söylemekte. Neden? Çünkü biyolojik sinyallerinizle uğraşıyor. İşlenmiş yiyeceklere can atmanızı sağlıyor ve ayrıca yağma yakma işlerliğiniz azaltıyor ve sonrasında yağ depolama moduna geçmeniz gereken sinyaller artıyor. Daha da kötüsü, biri uykusuzken kilo verirse, bilim bunun yüzde 70’in yağdan ziyade kastan gideceğini söylüyor.

Kilonuzla ilgili sorun yaşıyorsanız, belki de yeme alışkanlıklarınız düzenlemenin zamanı gelmiştir. Modern beslenme uygulamaları oldukça zararlı olabilir. Örneğin bir çok insan ekran karşısında yemek yemeyi sever. Bu dikkat etmediklerinde daha hızlı ve daha çok yemelerine neden olur. Başka bir şeye odaklanırsanız, bu size doyduğunuzu söyleyen önemli sinyalleri duymanızı zorlaştırır. Buna karşın, yavaş yemek yemek vücudunuza çok geç olmadan sinyali anlama şansı verir. Bu yüzden ekranları kaldırın ve yediğiniz her lokmayı fark etmeye başlayın. Mümkünse başkalarıyla beraber yiyin.

Sorun zaten sadece harekete geçmek. Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi