Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

SÖZSÜZ İLETİŞİM İLE İLGİLİ BİRKAÇ KELAM (5)

SÖZSÜZ İLETİŞİM İLE İLGİLİ BİRKAÇ KELAM (5)

Bir önceki anlatıda gözler üzerinde durmuştuk. İsterseniz oradan devam edelim. Çoğumuz pek çok kez öfkelendiğimizde dik dik bakmışızdır. Kısık gözlerle dik dik bakmak bir öfke belirtisidir. Aynı zamanda gerçekten öfkelenmişsek göz kapaklarımızda otomatikman düşecektir. Aksine irileşmiş gözler ve havaya kalkan kaşlar ilginin ifadesidir. Böyle biri karşınızda ise bunlar samimiyet ifadeleridir. İnsanlar normalde gözlerini dakikada altı kez falan kısarlar eğer bu oran bir kişide dakikada sekizin üzerine çıkıyorsa bu kişinin stres altında olduğunun belirtisi olabilir. Biri siz konuşurken göz kapaklarını uzun süre kapatıyorsa, bilin ki sizi pek istekli dinlemiyor olabilir ya da ona hoşlanmadığı bir şey söylemiş olabilirsiniz. Hakeza kişinin gözlerini elleri ile kapatması da aynı sebeplerden ötürüdür. Unutmayın burada el sizinle kişi arasında bir perde gibi olacaktır.

Gözlerinin yere indirilmesinde bahsedilmesi gereken bir konudur. Sokakta uzaktan gelen bir yanınızdan gelip geçmekte olan bir yabancı, size doğru yaklaşırken gözlerini istemli yere doğru indirir aynı şekilde siz de ona öyle davranırsınız. Bu aslında onunla sizin aranızda birbirimize bir zararımız dokunmaz emin olun mesajı vermektir. Bir sohbet esnasında da eğer gözlerinizi farkında olmadan yere doğru indiriyorsanız sohbetten inanın sıkılmışınız demektir. Aynı zamanda buna başın da öne düşmesi eşlik edebilir.   

Şimdi de az da olsa göz hareketleri üzerinde duralım.  Birisine dün akşam ne yediğini sorun, göz hareketlerine dikkat ettiğinizde sola yukarı bakacaktır. Hatırlatma ifadelerinde aklınızda bulunsun sola ve yukarı bakılır. Ama birisine şu anda oturduğunuz evi tamamıyla beyaza boyansaydı nasıl görünürdü diye sorarsanız, bu sefer sağa yukarı bakacaktır. Bu da tasarımsal sorularda sağa yukarı bakarız. Görsel hafızası daha baskın olanlar, yukarıdaki soruda olduğu gibi (yani dün ne yedin sorusu) sola yukarı bakacaktır. Ama yukarıda sorduğunuz soruda dün akşam ne yediğiniz diye sorduğunuzda eğer kişinin işitsel hafızası baskın ise sola yana bakacaktır. Kinestetik düşünenlerde yani duygusal hafızası ağır basanlar örneğin kendi kendilerine konuştuklarında sola ve aşağıya bakarlar. Yine işitsel zekası baskın olanlar tasarımsal bir soru karşısında sağa ve yana bakacaktır. (Sonra devam edelim)

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi