Verimli Bir İş Planı Yapmak İçin 4 Öneri
Sadece girişimciler değil, yoğun bir şekilde çalışan tüm insanların bir iş planına ihtiyacı var. İş planıyla zor görünen işler kısa sürede ve güzel bir çabayla halledilir. Hem işi yapmadan önce ne zaman yapılacağını bildiğiniz için içiniz rahat olur, hem de işlerinizi sıraya koymak size önünüzü görmek bakımından çok faydalı olur.
İş planınızı tam olarak bu kurallara göre hazırlayın diyemem. Çünkü her insan farklı bir yapıya sahip, her insanın alışkanlıkları, çevresi ve çalıştığı ortamı farklı. Bu kurallar sizin için farklı olabilir. Ancak farklı olsa da size fikir vermesi ve ufkunuzu açması bakımından faydalı olabilir.
Aşağıda yazanlar dışında pek çok kural sıralayabiliriz ancak en çok faydasını görebileceğiniz 4 öneriyi sizinle paylaşıyoruz.
1. Düzene Koyma
Plan yaparken çoğu insan bu işin kafanda halledilebileceğini düşünüyor. Ancak maalesef çoğu meselede olduğu gibi bunu da yazmak gerekiyor. “Hatırda kalmaz satırda kalır” demişler. Satırda mı kalır yoksa bilgisayarınızın ekranında mı onu bilmem ama hatırda kalmayacağı kısmına katılıyorum.
Günlük iş planı yapabileceğiniz pek çok online veya offline program bulunuyor. Bu programların çoğu hemen aşağıdaki maddeye uymadığı için manuel olarak yapışkan notlarla (Windows; StickyNotes) bilgisayar ekranınıza tutturabilir ve sürekli gözünüzün önünde olmasını sağlayın.
2. Saatle Değil Sırayla
İş planı yaparken en önemli hatalardan birisi de her işi dakika dakika planlama. Her işin kaçta başlayıp kaçta biteceğini, molaların kaç dakika olacağını belirleme.
Ancak bu şekilde yapılan programların çoğunun ömrü bir gün bile olmamaktadır.
Bu konuda önerim işlerinizi saate değil sıraya koyun.
Yani;
“1) x işi
2) y işi
3) z işi”
Şeklinde bir düzenle işlerinizi arka arkaya yazın. Bitirdikçe de sonraki işe geçin. İşlerinizi tahmini olarak bir gün içinde yapabileceğiniz kadar yazın. Saat planı yapmadığınız için bunu yapmak zor olacaktır ama planınızı bu şekilde hazırlaya hazırlaya zamanlamanızı çözüp daha kolay gün sonunu getirebilecek kıvama geleceksinizdir.
3. İşi Parçalara Bölme
İşleriniz kimi zaman parça parça olsa da çok uzun sürecek tek parça işleri hepimizin olmuştur. Bu tip işleri her zaman parçalara bölmek en iyisidir. Plan yaparken de bir işi parçaladığınızı belirtin ve işi nereye kadar tamamlayacağınızı yazın, ya da kaç saat boyunca aynı işi yapacağınızı.
Çok uzun süre aynı işi yapmak sizi yıpratır. Bunun yerine tek parça işlerinizi bölüp aralara farklı işler sıkıştırabilir ve çok daha verimli çalışabilirsiniz.
4. Saat Hesabını Doğru Yapma ve Ertesi Günü Değerlendirme
Planınızı yaptınız ve gün ellerinizden kaydı gitti. Ama daha yapılacak çok işler varsa sonraki gün planınızı hazırlamanın (ya da değiştirmenin) tam zamanı. Her zaman sonraki günün programını yapmaya çalışın. Bu sizin programınızı düşünerek uyumanızı ve ertesi gün psikolojik olarak o programa hazır şekilde uyanmanızı sağlayacaktır.
Bonus: Es vermek iyidir.
Programınızda ara koymamaya çalışın (eğer mümkünse) Canınız istediği zaman ara verin. Bu özgürlük sizi daha çok dinlenmeye değil daha çok çalışmaya itecektir. Çünkü programınızda dinlenmek yok ve buna rağmen siz dinleniyorsunuz.
Özellikle 2. Maddedeki gibi saatsiz çalışanlar için bu öneri çok işe yarayacaktır.(Kaynak: Girişimci Kafası)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.