Ümit ALTUNBAŞ

Ümit ALTUNBAŞ

Mübarek Üç Aylar ve Bir Konya Geleneği Şivlilik

Mübarek Üç Aylar ve Bir Konya Geleneği Şivlilik

Saygıdeğer okurlarım.

Tarihler 11 Ocak’ı gösterdiğinde mübarek üç aylara kavuşmanın mutluluğunu yaşayacağız. Recep Şaban ve Ramazan olarak idrak edeceğimiz bu mübarek aylar tüm İslam alemi olarak büyük bir önem arz etmektedir.

Ramazan-ı Şerif’in habercisi olan üç aylara kavuşmamızı nasip eden yüce rabbimize sonsuz şükürler olsun. İbadetlerin hasıl olduğu ellerin semaya gönüllerin Mevla’ya yöneldiği isimleri güzel kendileri özel mi özel üç aylar

11 Ocak Perşembe günü üç ayların başlangıcı vesilesiyle mübarek Regaip Kandilini idrak edeceğiz. Camilerimiz dolup taşacak, Kur'an-ı Kerim tilavetleri okunacak, secdeye varacak yüce rabbimizin nice mümin ve mümine kulları el açıp dua edecek nice yürekler, gönülden istenecek nice dilekler ve nice temenniler mübarek üç aylara erişmenin ilahi huzurunu bulacak nice kalpler.

Şükürler olsun erişeceğiz mübarek üç aylara inşallah kavuşacağız on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif ayına. Rahmet deryası olacak şehri Ramazan, sağanak sağanak yağacak bereketten nasip alacak bu yıl da Ramazan-ı Şerif’e kavuşan.

İlahi huzur dolacak kalplerimiz rahmet ve bereketle dolacak nice evlerimiz. İftar sahur ve teravih ile taçlanacak günlerimiz. Bir bilsen ya şehri ramazan mübarek üç ayların müjdesiyle birlikte bizler seni nasıl özlemle bekleriz.

Bilindiği gibi mübarek üç ayların gelmesiyle birlikte kadim şehir Konya’mızda unutulmayan bir etkinlik vardır; Şivlilik… Market raflarının çikolata şekerlemeler ile dolduğu miniklerin sevinç neşe mutluluk ve hatta deyim yerindeyse coşkuyla idrak ettikleri bir gündür Şivlilik…

Regaip kandili sabahı kadim şehir Konya’mızda minikler kapı, kapı sokak sokak dolaşır “Şivlilik” diyerek seslenir büyüklerinin Regaip kandilini tebrik eder çikolata veya şekerlemeleri toplar. Toplama işi bittikten sonra da onları tek tek sayar ve bundan mutluluk duyar.

Şivlilik coşkusunu gönlünce yaşayan çocukların sesleri sokakları ve evleri şenlendiriyor. Bir Konya geleneği olan Şivlilik büyük küçük her kesimin neşeyle mutlaka güzel bir atmosfer yaşamalarına imkan tanıyor.

Minik kalplerin çikolata ve şekerleme hediyeleri ile mutlu olmalarını sağlamak öyle ki görülmeye değer en güzel bir manzaradır.

Onun için Şivlilik kadim Şehir Konya’mızın vazgeçilmez en kıymetli etkinliğidir.

Üç aylarımız hayırlara vesile olsun.

Regaip kandilimiz şimdiden mübarek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümit ALTUNBAŞ Arşivi
SON YAZILAR