Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Diyet yaparken ekmek tüketilebilir mi?

Diyet yaparken ekmek tüketilebilir mi?

Günlük hayatta sofraların baş tacı ekmek tüketimi üzerine çok sık bazı cümleleri kurarız ve duyarız: “Ben hiç ekmek tüketmiyorum. Ama kiloda veremiyorum”, “Beyaz ekmek, diğer ekmeklere oranla daha fazla kalori mi içeriyor ?”…

Örneğini artırabileceğimiz bu cümlelerden yola çıktığımızda aslında ekmeğin kilo aldırdığı, diyet yapılırken tüketilmeyeceği gibi pek çok doğru bilinen yanlışlar vardır.
Öncelikle sağlık durumunuz ve almanız gereken enerji doğrultusunda size uygun miktar ve türdeki ekmeği seçerek ekmek tüketebilirsiniz. Evet evet doğru duydunuz hem diyette hem de sağlıklı beslenme programınızda ekmek tüketebilirsiniz!

Size uygun miktarda (yaş, boy, cinsiyet, fiziksel aktivite, hastalık durumunuz gibi belirleyici unsurlar) ekmeği tükettiğinizde kiloda almazsınız. Bir ekmeğin içindeki karbonhidratlar parçalanarak glikoza dönüşür ve beynin temel enerji kaynağını glikozdur. Yani glikozu beynin yakıtı olarak düşünebilirsiniz. Gün içerisinde yeterli miktarda karbonhidrat alınmadığında, tatlı krizlerinin ve kas kayıplarının meydana gelebileceğini unutmayın.
Diğer sorumuza geldiğimizde ise 1 ince dilim beyaz ekmek (25 gram) ve 1 ince dilim (25 gram) sık tüketilen diğer (tam buğday / kepekli /çavdar) ekmeklerin kalorileri eşittir. Ancak beyaz ekmeğin daha kısa süre tokluk verdiğini, lif açısından diğer ekmeklere göre de farklı olduğunu hatırlatmak isterim.

Bir diğer nokta bildiğimiz üzere bir günde maalesef milyonlarca ekmek israf olmakta. 
İsrafı önlemek adına eve tüketebileceğiniz miktarda ekmek alarak, doğru yöntemlerle muhafaza ederek, bayatlamış ve kurumuş ekmekleri; dilimlenmiş, kızartılmış, galeta unu haline getirilmiş vb. şekilde yemek ve tatlılarda kullanarak israfa dur diyebilirsiniz.

Hepinize sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi
SON YAZILAR