Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

KEFİR HEM AĞIZ TADI, HEM DE BESLEYİCİ

KEFİR HEM AĞIZ TADI, HEM DE BESLEYİCİ

Kefir, özellikle pandemi döneminde de beslenmenizde sık sık yer vermeniz gereken sindirim ve bağışıklık sistemi dostu, faydalı bakterileri içeren, probiyotik süt ürünüdür. Aynı zamanda kan basıncını yani tansiyonu ve kolesterolü düzenleyici etki gösterir. Dolayısıyla kalp sağlığını destekler ve korur. Kemik sağlığına da iyi gelir. Antimikrobiyel ve antikanserojenik etkisinin yanı sıra değişik beslenme ve büyüme faktörlerini içermesi bakımından her yaştan insan tarafından tüketilmesi gereken bir süt ürünüdür.

Ev Yapımı Kefir Tarifi

Öncelikle oda sıcaklığındaki günlük sütü yoğurdu mayalayacak sıcaklıkta cam kavanoza alın ve kefir mayasını kavanozun içerisine ekleyip, kefir mayasının özelliğini kaybetmemesi için plastik kaşıkla karıştırın (Kefir yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden birisi metalle temas etmemesidir).

Ardından kavanozun kapağını kağıt havlu ile kapatıp, lastikle bağlayın. (Kağıt havlu gibi içerideki mayalanma işleminin hava alabilmesini sağlayacak başka bir şey ile de kavanozun ağzını kapatabilirsiniz.)

Güzelce kapattığınız kavanozu, karanlık güneş görmeyen bir odanızda ya da mutfak dolabınızda ortalama 12-15 saat bekletin. Bekleme süresinden sonra plastik bir süzgeci kullanarak kefiri süzün ve mayanızı az miktarda su olan bir kavanoza alarak hem kefiri hem mayalarınızı buzdolabınıza alın.

Besleyiciliği açısından hazırladığınız kefiri buzdolabında saklayarak 2-3 gün içerisinde tüketin. Afiyet, şifa olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi