Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Kilo veremeyenlerden misiniz?

Kilo veremeyenlerden misiniz?

Beslenmenizde her şeye çok dikkat ettiğiniz halde sizde kilo veremeyenlerden misiniz? Gelin detaylıca bu durumu gözden geçirelim.

Öncelikle bir kan tahlili yaptırıp herhangi bir vitamin ve mineral eksikliği olup olmamasına, troid hormonlarınızın yeterli çalışıp çalışmadığına, insülin direnci gibi herhangi bir sorun olup olmadığına baktırın. Demir, magnezyum, D vitamini gibi mineral ve vitamin eksikliklerinin kilo vermenizi etkileyebileceğini unutmayın.

Gün içerisinde yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun.

Fazla miktarda tuz kullanmayın. Dünya Sağlık Örgütü günde 5 gram tuz önerirken maalesef ülkemizde yemeğin tadına bakmadan tuz atmalarla 18 grama kadar çıkabilmektedir. Yemekler tuzsuz pişirilse bile besinlerin bileşimi, salça ve ekmekte bulunan tuzla bile çok rahat günlük almanız gereken tuz miktarı karşılanabilmektedir.

Ambalajlı ürünlerden kaçının. Özellikle diyet (light) ürünleri tüketirken de mutlaka etiket bilgisi okuyun. Evet şeker oranı azaltılmış olabilir ancak yağ oranı yüksek olabilir ya da tam tersi durum söz konusu olabilir.

Sağlıklı besinleri tüketirken fazla miktarlarda tüketmediğinizden emin olun. Unutmayın ki her şeyin fazlası vücudunuza kilo olarak geri dönecektir.

Yemekleri pişirme şeklinizi gözden geçirin. Kızartma yönteminden kaçının. Izgara, haşlama, fırında pişirme gibi pişirme yöntemlerini kullanın.

Uyku saatlerinizi gözden geçirin. Az uyumak; açlık hormonu olan ghrelini artırmakta, tokluk hormonu olan leptini azalmakta ve bu durumda bireyin gün içerisinde daha fazla enerji almasına yol açmaktadır. Aynı zamanda gece boyunca ayakta olan bireyler, uyuyarak geçirenlere göre yemek için daha fazla zaman yaratmaktadırlar.

Gün içerisinde fiziksel aktiviteye yer verin. İşyerinizde ya da evde gün boyu aktif olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak bu durum vücut için rutin haline gelmekte ve vücut daha fazlasını istemektedir.

Egzersizle taçlandıracağınız sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi