Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Maydanoz, nane ve kekiğin sağlık açısından faydaları

Maydanoz, nane ve kekiğin sağlık açısından faydaları

Maydanoz; çiğ olarak yenildiği gibi sarma, dolma, köfte ve çorbalarda tat verici olarak kullanılır. Maydanozun özel tat ve kokusu bileşiminde bulunan uçucu yağlar(esanslar)  ve flavonoidlerden gelir. Maydanoz; A vitaminin öncüsü karotenoidler, E ve C vitaminleri yönünden zengindir. İdrar söktürücü etkinliği bileşiminde bulunan flavon glikozidinden dolayıdır.

Nanenin özel tat ve kokusu bileşiminde bulunan mentol ve türevleri ile flavonoidler ve uçucu yağlardan ileri gelir. Bileşimindeki esanslar nedeniyle mide bulantısına ve sindirim güçlüğüne iyi gelir. Nane kurutularak her mevsimde kullanılabilir.

Kekiğin özel tat ve kokusu, timol ve karvakrol denilen uçucu yağlardan ve flavonoidlerden ileri gelir. Bileşimindeki etkin öğelerden dolayı antioksidan özelliği vardır. Kekik esansı nefes açıcı, öksürük azaltıcı olarak da kullanılabilmektedir (Kaynak:Yüz Soruya Yüz Sağlıklı Beslenme).

            Herhangi bir kronik rahatsızlığı ve ilaç kullanan bireylerin tüketim yaparken uzmanlarına danışmaları daha sağlıklı olacaktır.

Hepinize sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi
SON YAZILAR