Sık Sorulan Sorular
Değerli okurlarım, bu hafta bana en sık sorulan sorular ve cevaplarıyla karşınızdayım.
Pandemi sürecinde özelikle alınması gereken vitaminler ve beslenme programına alınması gereken gıdalar nelerdir?
Öncelikle beslenmede bütün besin gruplarına yer verilip, yeterli ve dengeli beslenilmelidir.
Günlük beslenmede portakal, kivi, mandalina, limon gibi C vitamininden zengin meyve ve sebzelere yer verilmelidir.
Gün içerisinde yumurta, et, tavuk, balık, süt ürünleri gibi hayvansal ve kurubaklagiller gibi bitkisel protein kaynaklarını da tüketilmeye çalışılmalıdır.
Brokoli, karnabahar, nar, yaban mersini gibi antioksidan değeri yüksek sebze ve meyveler de tüketilmeye özen gösterilmelidir.
Karbonhidrat olarak Beta glukandan zengin olan yulaf ve tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir.
İçeriği bilinmeyen her türlü besinden uzak durmaya çalışılmalıdır.
Gün içerisinde yeterli miktarda su içmeye özen gösterilmelidir.
Suda eriyen vitaminlerin fazlasının idrarla, yağda eriyen vitaminlerinin ise fazlasının ise toksik etki göstereceği unutulmayıp, gerekli durumlarda uzmanın önerisi doğrultusunda vitamin ve mineral takviyeleri alınmalıdır.
Danışanlarınıza mutlaka tavsiye ettiğiniz bir egzersiz var mıdır?
Kimi bireyler için en iyi egzersiz yürüyüş iken kimi bireyler için zumba, plates, ağırlık çalışma egzersizleri olmaktadır. Bireyler vücutlarını en iyi kendileri tanırlar. Bu yüzden egzersiz noktasında da kişisel plan yapılmalıdır. Ancak haftada 150 dakika orta şiddette egzersiz yapmak ya da günlük en az 10 bin adım atmak sağlık açısından güzel olacaktır.
Egzersiz yapmak neden bu kadar önemlidir?
Özellikle kilo verme sürecinde %100’lük bütünlüğün sağlanmasında beslenmenin %70, egzersizin ise %30’luk rolü bulunmaktadır. Egzersizle birlikte serotonin yani mutluluk hormonuda salgılanması bireyleri daha iyi hissettirmektedir. Kas ve kemiklerin yapısı için ve kronik hastalıkların riskini azaltmak için gibi sayabileceğimiz pek çok faktörle sağlığı olumlu yönde etkilemektedir.
Glutensiz beslenmenin moda haline geldiğini görüyoruz, peki siz glutensiz beslenmeyi doğru buluyor musunuz?
Son zamanlarda popülaritesi artan glutensiz beslenme modelini herkes için doğru bulmamaktayım. Ancak çölyak, gluten intoleransı gibi hastalıklar istisnai kalmakta. Bu hastalıklarda glutensiz beslenme modeliyle tedavi sürecinizi olumlu etkileyebilir ve yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Bu yüzden bu noktada kişinin öyküsü gereklidir.
Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.