Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Yaz aylarında beslenme

Yaz aylarında beslenme

Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları yediklerinize daha özen göstermenizi gerektirmektedir. Aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, ayran, maden suyu, vitamin ve mineral içeriği yüksek sebze meyve ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli sizi taze ve dinamik tutmaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda günde 5 porsiyon kadar sebze ve  meyve tüketmeniz bağışıklık sisteminizi olumlu yönde etkileyecektir.

Sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyaçlarından birisi sudur. Siz terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nem ile deri, solunum ve idrarla normalden fazla su kaybı olur. Bu kayıp mineral kaybına da sebep olmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir böbrek hastalığı olmayan bireyler günde 2-2.5 litre kadar su tüketebilirler. Ayrıca susamışlığın geç kalınmışlık olduğunu unutmayarak, susamayı beklemeden su tüketmeye özen gösterin. Aynı şekilde herhangi bir tansiyon hastalığı problemi olmayan bireyler de gün içerisinde sade maden suyuna yer verebilirler.

Özellikle yaz aylarında daha sık görülebilen tansiyon ve ödem sorunlarının giderilmesi için turşu, salamura gibi tuz ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Mümkün olduğunca fiziksel aktivite artırılmalıdır.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise öğün düzenliliğidir. Özellikle günün en önemli öğünü kahvaltı ve diğer ana öğünler atlanmamalıdır. Aşırı yağlı ve ağır gıda tüketiminden kaçınılmalıdır.

Ana öğünlerdeki yemeklerin pişirme şekline dikkat edilmelidir. Kızartma yöntemi yerine sağlık açısından yararınıza olacak haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Sıcaklık artışıyla beraber besin zehirlenmelerinde de artışlar yaşandığı için satın alınan ürünlerin mutlaka son kullanma tarihine bakılmalı, alınan ürünler uygun şartlarda muhafaza edilmelidir.

Yaz aylarının vazgeçilmezi, güzel bir kalsiyum kaynağı dondurma şerbetli tatlılarla kıyaslandığında süt içeriği ve kalorisinden dolayı daha masum dursa da paketli dondurmalardaki ekstra şekerler, kremalar ve koruyucu maddeler şerbetli tatlılarla yarışmaktadır. Ancak şeker hastalığı, insülin direnci gibi problemleri olmayan ve sağlıklı kilodaki bireyler haftada 2 gün, ikişer top sade dondurmaya ara öğünlerinde yer verebilirler.

Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi
SON YAZILAR