Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Yumurta Alerjisi

Yumurta Alerjisi

Yumurtaya aşırı duyarlılık, esas olarak çocukları etkileyen yaygın bir durumdur. Yumurta alerjisi, süt alerjisine göre daha az görülmekle birlikte, atopik dermatitli çocuklar arasında en sık görülen alerjidir.  IgE (İmmünoglobülin E) aracılı yumurta alerjisi her yaşta ortaya çıkabilse de sıklıkla yaşamın ilk yılında (6-12 ayda) klinik bulgu vermektedir. Diğer besin alerjilerinde olduğu gibi daha önceden sorunsuz bir şekilde yumurta tüketebilenlerde de sonradan alerji gelişebilmektedir. Semptomlar genellikle yumurta alımından hemen sonra veya ilk 2 saat içinde başlamaktadır. Klinik bulgular çoğunlukla yumurtanın oral (ağızdan) alımını takiben, nadiren pişen yumurtanın buharının solunması veya yumurtanın cilde teması ile de ortaya çıkabilmektedir.              

Yumurtada bulunan alerjenler kaşıntı, atopik dermatit, bronşiyal astım, kusma, ödem, rinit (nezle), gırtlak ödemi, kronik ürtiker gibi durumlara neden olur.

Yumurta Beyazı Alerjenleri

Yumurta beyazı alerjisine, yumurta beyazını oluşturan birçok farklı proteinden en alerjik olan  ovomukoid, ovalbümin, ovotransferrin ve lizozim neden olur. Bunun yanı sıra bazı çalışmalarda, serum albümini ve YGB42 (Yumurta Sarısı Glikoproteini 42) gibi alerjenler de tanımlanmıştır. Bebeklere 1 yaşına kadar yumurta beyazı verilmemelidir.

Yumurta Sarısı Alerjenleri

Yumurta sarısı da IgE aracılı alerjiye sebep olabilmektedir. Çoğunlukla atopik dermatitli küçük çocuklarda görülen yumurta beyazı alerjisinin aksine, yumurta sarısına alerji çoğunlukla yetişkinlik döneminde görülür. Bununla birlikte, yumurta sarısı alerjenlerinden kaynaklanan immünolojik reaksiyonlar, IgE aracılıdır ve genellikle yumurta akı alerjisinde olduğu gibi ürtiker, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkarır.

Bebeklerde ek besinlere geçiş döneminde yumurta sarısı 1/8 oranında verilmeye başlanıp, gözlem yapılarak verilmeye devam edilmelidir. Özellikle aile öyküsünde yumurtaya karşı alerji durumu varsa bir uzmandan yardım alınması daha iyi olacaktır.

Tedavisi

Çeşitli yöntemlerle yumurta alerjisi tespit edilebilmektedir. Alerji durumu ortaya çıktığında mutlaka multidisipliner bir yaklaşımla (hekim, diyetisyen vs.) destek alınmalıdır.

Hepinize sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.                                                                                 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi