KONYA HABER
Konya
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,3694 %0.03
48,9862 %0.25
9.086,39 % 0,12
Ara
BBN Haber Konya Haber Eskiden Konya’nın Simgesiydi: Tandır kültürü köylerde sürdürülüyor

Eskiden Konya’nın Simgesiydi: Tandır kültürü köylerde sürdürülüyor

Konya’da eskiden günümüze kullanılan bir pişirme aracı olan tandır, Konya Gastronomisinin önemli mihenk taşlarından lezzetlerinden tandır ekmeği, tandır böreği, tandır çorbası ve tandır gevreğinin pişirilmesini sağlıyor

KAYNAK: Cihad Alpan
Okunma Süresi: 3 dk

Konya Mutfağı’nın önemli lezzetlerinden tandır ekmeği, tandır böreği, tandır çorbası ve tandır gevreğinin yapıldığı geleneksel fırın olan tandırın geçmişi Selçuklulara kadar dayanıyor. 1941 yılında Alâeddin Tepesi’nde yapılan hafriyatta, Selçuk çinileriyle süslenmiş, küllesi üst tarafında, küçük, bir kadının kollarını rahatça uzatarak bezeleri yapıştıracak kadar kullanışlı ve mükemmel biçimli bir tandırın çıkması, Konya tandırının geçmişinin Türkiye Selçuklularına kadar uzandığını ortaya koyuyor. Yine Mevlana Celaleddin-i Rumi de tandır ekmeğinin lezzetini vurgulamıştır.

SİLLELİ USTALAR YAPIYOR

Konya’da, geçmişten günümüze, çoğunlukla Silleli ustalarca yapılan tandırın ana maddesi topraktır. Tandır çamuru, toprak ocaklarından alınan boz toprak, tarla toprağı (sarı, yağlı toprak) ve Sille taşı ocaklarından temin edilen kumun karışımından oluşmaktadır. Tandır toprakları hazırlanırken toprak içerisinde kireç taşı bulunmamasına dikkat edilir. Zira kireç taşı tandırın mukavemetini azaltmakta, dolayısıyla kullanım süresini kısaltmaktadır. Tandır, mutfağın en önemli unsurlarından olduğu için kendisi etrafında bir kültür oluşmuştur. Tandır etnografyası (tandırda kullanılan araç-gereçler), tandırla ilgili maniler, adetler, inançlar bulunmaktadır.

KÖYLERDE YOĞUN HALDE KULLANILIYOR

Tandır bugün Anadolu evlerinde tandır evi denen mutfak içerisinde tandır başı denen özel bir mekâna yerleştirilmiştir. Bazı yörelerde mutfağın ortasında toprağa gömülüdür. İç Anadolu Bölgesi'nde, Konya evlerinde hayatın bir kenarında örtme (mutfağa) bitişik olarak üstü kapalı, yanları açık bir şekilde yerleştirilmiştir. Köylerde halen yoğun olarak kullanılmaktadır. Konya'da tandır küçüklü, büyüklü yapılabilmektedir. Büyük tandır ortalama 65–70 cm. çapında 130 cm. yüksekliğindedir. Alt kısmı geniştir ve üste doğru daralmaktadır. Ağız kenarında kısa bir boyuna yer verilmiştir. Gövdesinin alt kısmına yakın 10 cm. çapında külve (gülle) deliği bulunur. Boyun üzerinde çizgili bezemeye (zigzag) yer verilir. Ağız kenarına şurt denir.

MALZEME VE YAPIM AŞAMALARI:

Tandırlar,  çömlekçi-tandırcı atölyelerinde yapılmaktadır.  Tandır toprağı Sille, Doğanhisar, Höyük'ten getirilmektedir. Gelen toprak elekten geçirilerek temizlenir, sonra havuza dökülerek su ile karıştırılır, saman ve kum karıştırıldıktan sonra bekletilir. Hazırlanan çamur silindirden geçirilerek yabancı maddeler ezilir. Hazırlanan çamur usta tarafından kalın, uzun rulo şekline (künte) getirilir. 

İlk gün düz zemin üzerine pergel veya tebeşirle istenilen büyüklükte daire çizilir. Tandırın tabanını oluşturan künteler yerleştirilir. 30–40 cm. yükseltildikten sonra kuruması için beklenir. Daha sonra usta tandırın içine girerek künteleri yerleştirir. Künteler çamur ile sıvandıktan sonra, tandır tabanından ağız kısmına kadar yükseltilir. Üçüncü gün tandırın ağız kısmı yapılır. İçten ve dıştan sahtiyan ile tandırın gövdesi sıyrılarak düzeltilir. 

Daha sonra ıslak bir bezle tandır çamuru düzeltilir. Ağız kısmına basit geometrik (zigzag) süsleme yapılır. Yapımı tamamlanan tandır gölge bir yerde kurutulur. Taban kısmı kuruyan tandırın külve (gülle) deliği açılır. Son aşamada 800–1000 derece sıcaklıkta fırınlanır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *