Anadolu’nun parlayan yıldızı: Selçuklu
Selçuklu'nun tarihi geçmişi, kültür, sanat, eğitim, bilim ve askeri hayatı Konya'dan ayrı düşünülemez. - Nüfus ve gelişmişlik bakımından Konya'nın en büyük ilçesi olan Selçuklu, ismini Konya'yı başkent yaparak tarihteki sarsılmaz yerine oturtan Selçuklular'dan almıştır.
Selçuklu, Anadolu Selçuklularına başkentlik yapmış, bağrında sultanlar yetiştirmiş, Anadolu topraklarında 6 asır hâkimiyetini sürdüren Osmanlı Devleti'ne kılavuzluk ve beşiklik yapmış şerefli bir maziye sahiptir. İlçe Konya'nın gelişen ve her alanda büyüyen yönünü temsil etmektedir.
20.06.1987 tarih ve 3399 sayılı Kanunla Konya İl Merkezi Büyükşehir Statüsüne kavuşturulmuş; Karatay, Meram ve Selçuklu olmak üzere 3 ilçeye ayrılmıştır.
Selçuklu 08.08.1988 tarihinde ilçe olarak kuruluş çalışmalarını tamamlamış ve bu tarihten beri ilçe olarak mülki taksimatta yerini almıştır. İlçelerin nüfus büyüklüklerine göre sıralanışında köy nüfusu dahil edildiğinde 17. sırada, belde ve köy nüfusları dahil edilmeden merkez nüfusu olarak ise 19. sıradadır.
İklim ve tabiat şartları itibarı ile İç Anadolu Bölgesinin karakteristik özelliklerini taşımaktadır. İlçenin yüzölçümü 2056 km2 olup, Konya'nın kuzeyinde yer almaktadır. İlçe merkezinde rakım 1020 m'dir. Batı tarafında Takkeli (1710 m) ve Loras (1540 m) dağları vardır. İlçede Altınapa ve Sille olmak üzere iki baraj mevcuttur. En önemli akarsuyu Sille deresidir.
Selçuklu, özellikle inanç turizmi açısından önemli bir merkez durumundadır. İlçede 3000 yıllık tarihi Sille Mahallesi, İnce Minare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi, Alaaddin Köşk ve Saray kalıntıları ile birçok önemli tarihi eser yer almaktadır.
Bunlardan bazılarına göz atalım:
SİLLE HAMAMI: Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilerek 2007 yılında ziyarete açılmıştır.
İNCE MİNARE TAŞ VE AHŞAP ESERLERİ MÜZESİ: Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus Devrinde hadis ilmi öğretilmek üzere 1264 yılında inşa ettirilmiştir. Selçukluların sembolü çift başlı kartal ve kanatlı melek figürlerinin en güzel örnekleri bu müzede sergilenmektedir.
KARATAY ÇİNİ ESERLER MÜZESİ: Sultan II. Keykavus döneminde Emir Celaleddin Karatay 1251-1252 yıllarında yaptırmıştır. Selçuklu döneminin önemli bir eğitim kurumu olan Karatay Medresesi mimari düzeni, planı ve zengin bezemesi ile Selçukluların en önemli eserleri arasındadır.
ALAEDDİN CAMİİ:
Selçuklu Sarayı'nın yakınında yapılan bu caminin kuzeye açılan kapısı üzerindeki dört satırlık kitabesinden Sultan Alâeddin Keykubat tarafından tamamlandığı, Cami içerisindeki ahşap minberin kitabesinde de Sultan I.Mesut ile oğlu II.Kılıçarslan'ın isimleri yazılıdır.
AYA-ELENA KİLİSESİ: İsa'nın doğumundan 327 sene sonra Bizans İmparatoru Konstantinus'un annesi Helena'nın hac için Kudüs'e giderken Konya'ya uğradığı, buradaki ilk Hıristiyanlık çağlarına ait oyma mabetleri gördüğü ve Hıristiyanlara Sille'de bir mabet yaptırmaya karar verdiği rivayet edilmektedir.
ZAZADİN HANI: Konya-Akşehir yolunun 22. km'sinde, Tömek Mahallesindeki Zazadin Hanı'nın iç ve dış kapılarındaki kitabelerden öğrenildiğine göre, Vezir Sadettin Köpek tarafından 1235-1236 yıllarında yapılmıştır. Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme yarışmasında Selçuklu Belediyesi, Zazadin Han Restorasyonu ile uygulama ödülü almıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.